3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η ΓΕΥΣΗ

ΓΕΥΣΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Ενώ δοκιμάζουμε τον καφέ πρέπει να προσπαθούμε να διακρίνουμε εάν η γεύση, η πυκνότητα, η οξύτητα και το άρωμα είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα. Παρακάτω τίθενται τα κριτήρια που οι περισσότεροι δοκιμαστές χρησιμοποιούν για να κρίνουν τον καφέ.
Οξύτητα
Η οξύτητα είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό στον καφέ. Είναι η αίσθηση της ξηρότητας που παράγει ο καφές κάτω από τις άκρες της γλώσσας και στο πίσω μέρος του ουρανίσκου. Ο ρόλος που παίζει η οξύτητα στον καφέ δεν διαφέρει από αυτήν στο κρασί. Παρέχει μία έντονη και δυνατή ποιότητα. Χωρίς την κατάλληλη οξύτητα, ο καφές θα τείνει να είναι άγευστος. Η οξύτητα δεν πρέπει να συγχέεται με το ξινό (sour), το οποίο είναι ένα δυσάρεστο, αρνητικό χαρακτηριστικό γεύσης.
Άρωμα
Το άρωμα είναι μια αίσθηση που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από την γεύση. Χωρίς την αίσθηση της οσμής, οι αισθήσεις της γεύσης μας θα ήταν μόνο: γλυκιά, αλμυρή και πικρή. Το άρωμα συνεισφέρει στις γεύσεις που διακρίνουμε στους ουρανίσκους μας. Λεπτές αποχρώσεις, όπως "λουλουδένια" ή "κρασάτα" χαρακτηριστικά, προέρχονται από το άρωμα του ψημένου καφέ.

Πυκνότητα
Πυκνότητα είναι η αίσθηση του καφέ στο στόμα μας, δηλαδή πόσο πλούσια, βαριά και πηκτή εκλαμβάνεται από τη γλώσσα μας. Ένα καλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε την έννοια της πυκνότητας, είναι η αίσθηση του πλήρους γάλακτος στο στόμα μας, σε σύγκριση με το νερό. Η αντίληψη για την πυκνότητα του καφέ σχετίζεται με τα έλαια και τα στερεά που απομονώνονται κατά την παρασκευή. Τις περισσότερες φορές, οι Ινδονησιακοί καφέδες έχουν μεγαλύτερη γεμάτη γεύση από τους αντίστοιχους της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής. Εάν δεν είστε σίγουροι για το επίπεδο της πυκνότητας συγκρίνοντας διάφορους καφέδες, βάλτε την ίδια ποσότητα γάλακτος στον καθένα. Οι καφέδες με τη πιο μεγάλη πυκνότητα, διατηρούν περισσότερο τη γεύση τους όταν αραιώνονται.

Γεύση
Γεύση είναι η συνολική αίσθηση του καφέ στο στόμα μας. Οξύτητα, άρωμα και γεμάτη γεύση, είναι συστατικά της Γεύσης. Είναι η ισορροπία και η ομογενοποιήση αυτών των αισθήσεων που δημιουργούν την συνολική αντίληψη της γεύσης.

Τα παρακάτω είναι τυπικά χαρακτηριστικά της γεύσης:
Γενικά χαρακτηριστικά:

· Πλούσια - αναφέρεται στη γεμάτη γεύση και πληρότητα
· Πολυπλοκότητα - η αντίληψη των πολλαπλών γεύσεων
· Ισορροπία - η ικανοποιητική παρουσία όλων των βασικών χαρακτηριστικών της γεύσης, όταν το ένα δεν καλύπτει το άλλο
Επιθυμητά Χαρακτηριστικά Γεύσης
Φωτεινό, Ξηρό, Έντονο ή Ζωηρό - (σύνηθες για τους καφέδες της Κεντρικής Αμερικής)
Καραμελώμενος - σαν καραμέλα ή σαν σιρόπι
Σοκολατί - η γεύση που μένει παρόμοια με άγλυκη σοκολάτα ή βανίλια
Απαλός - μια ανεπαίσθητη γεύση που εκλαμβάνεται στην άκρη της γλώσσας (σύνηθες για την πλυμένη Αράμπικα της Νέας Γουινέας)
Γήινη Γεύση - όταν έχει την αίσθηση του χώματος (σύνηθες για τον καφέ της Σουμάτρας)
Ευωδιαστός - ένα αρωματικό χαρακτηριστικό που διαφέρει από λουλουδένιο σε πικάντικο
Φρουτώδης - ένα αρωματικό χαρακτηριστικό που θυμίζει μούρα ή κίτρο
Μεστός - μια απαλή γεύση, χωρίς οξύτητα
Ξηρών καρπών - γεύση που μένει στο τέλος παρόμοια με αυτή των ξηρών καρπών
Πικάντικος - γεύση και άρωμα που θυμίζουν μπαχαρικά
Γλυκός - χωρίς τραχύτητα
Αγριότητα - με άγρια γεύση που δεν είναι γενικά επιθυμητή αλλά είναι χαρακτηριστικό του καφέ της Αιθιοπίας
Κρασάτος - γεύση που μένει στο τέλος που θυμίζει παλιό κρασί (σύνηθες για τον καφέ της Κένυας και της Υεμένης)

Μη Επιθυμητά Χαρακτηριστικά Γεύσης
Πικρός - εκλαμβάνεται στο πίσω μέρος της γλώσσας, συνήθως αποτέλεσμα υπερβολικού ψησίματος
Ήπιος - ουδέτερο στη γεύση
Καρβουνώδης -Με γεύση καμένου κάρβουνου
Μουντός - βλέπε |"Άνοστος"
Βρώμικος - Μούχλα που θυμίζει βρωμιά
Γεύση γης - βλέπε "Βρώμικος"
Άνοστος - Στερείται οξύτητα, άρωμα και δεν μένει καμία γεύση στο τέλος
Γεύση γρασιδιού - άρωμα και γεύση που θυμίζει φρεσκο-κομμένο γρασίδι
Τραχύς - μια καυστική, τραχεία γεύση
Λασπώδης - πηχτός και θαμπός
Με γεύση μούχλας - μια αποπνικτική και μπαγιάτικη μυρωδιά (όχι πάντα αρνητικό χαρακτηριστικό όταν πρόκειται για παλιό καφέ)
Με γεύση "Ρίο" - με αμυλώδης υφή παρόμοια με αυτή του νερού που βράζει με ζυμαρικά
Τραχύς - αίσθηση στη γλώσσα που θυμίζει αλάτι
Λαστιχώδης - άρωμα και γεύση που θυμίζει καμένο λάστιχο (συνήθως την συναντάμε στην Ρομπούστα ξηρής επεξεργασίας)
Μαλακός - βλέπε "Ήπιος"
Ξινός -γεύση τάρτας που θυμίζει άγουρο φρούτο
Λεπτός - δεν έχει οξύτητα, σύνηθες χαρακτηριστικό της ανεπαρκής ζύμωσης
Τερεβινθίνης - με γεύση τερεβινθίνης
Αραιωμένος - δεν έχει "σώμα" ή γεμάτη γεύση στο στόμα
Άγριος -με άγρια χαρακτηριστικά 

Πηγη.http://nino.gr/files/history/oroi.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου