3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

CAPPUCCINO


CappuccinoΤο Ιταλικό όνομα cappuccino, προέρχεται από τη λέξη “cappuccio” την κουκούλα που συνήθιζαν να φορούν στο Τάγμα των Καπουτσίνων μοναχών, το οποίο δημιουργήθηκε το 1525 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επαναφορά του Καθολικισμού στην Ευρώπη. Ακόμα ονομάστηκε έτσι, γιατί το χρώμα του καφέ έμοιαζε με το χρώμα του ράσου των Καπουτσίνων.
Ένας καλός cappuccino, χρειάζεται την ίδια προσοχή που χρειάζεται να φτιαχτεί ένας καλός espresso. Ο cappuccino, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας espresso με γάλα.
CappuccinoΤο γάλα όμως παίζει σημαντικό ρόλο στη παρασκευή του και πρέπει να ζεσταθεί στη σωστή θερμοκρασία και ο αφρός του να έχει τη σωστή πυκνότητα. Επιπλέον να είναι λεπτός, καθαρός και να «στέκεται» πολύ χρόνο. Η θερμοκρασία του γάλακτος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 70 βαθμούς και ποτέ δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεται.
Η επιτυχία του cappuccino, κατοχυρώνεται στην απόλαυση που προσφέρει και τον κάνει διαφορετικό από άλλους καφέδες.
Όλες οι αισθήσεις μας, εκτός της ακοής, συμβάλλουν για να προσδιοριστεί η ποιότητα ενός καλού cappuccino. Η όραση εξετάζει το πορσελάνινο φλιτζάνι, τα χρώματα του καφέ και του γάλακτος. Το λεπτό άρωμα ξυπνάει την όσφρηση και η γεύση ενισχύεται με την αντίθεση αλλά και ισορροπία του έντονου καφέ και της ιδιαιτερότητας του γάλακτος.
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε συνδυασμό με τη γεύση κάνει τον cappuccino, να ξεχωρίζει στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Cappuccino Viennese

Είναι, ο ιταλικός cappuccino, με σαντιγί στη θέση του γάλακτος και του αφρού και προσθήκη κανέλας στην κορυφή της κρέμας.

Cappuccino Italian

CappuccinoΑναλογίες:
1/3 καφές espresso
1/3 γάλα
1/3 αφρόγαλα
Προτιμούμε πλήρες γάλα με λιπαρά 3-6% Θερμοκρασία γάλακτος έως 70 βαθμούς
Παρασκευή:
Παρασκευάστε έναν espresso σε μεγάλο φλιτζάνι
Φτιάξτε τον αφρό βυθίζοντας το ακροφύσιο ατμού στο γάλα
Μόλις ο αφρός φτάσει στον απαιτούμενο όγκο και πυκνότητα τοποθετείστε τον στο φλιτζάνι
Πηγη.http://www.netlife.gr/coffee/cappuccino-step-by-step/

CAPPUCCINO LATTE ART

roseta
Ο cappuccino είναι ρόφημα με βάση τον espresso και το γάλα. Αποτελείται αναλογικά από 1/3 καφέ espresso, 1/3 γάλα και 1/3 αφρό(κρεμώδη) γάλακτος.
Η επιτυχημένη παρασκευή του βασίζεται στην επιτυχία των επιμέρους συστατικών του. Πιο συγκεκριμένα παρασκευάζουμε έναν άριστο espresso και προσθέτουμε γάλα χτυπημένο στον ατμό του ακροφυσίου της μηχανής σε θερμοκρασία μέχρι περίπου 70oC. Πρέπει να σημειωθεί ότι το γάλα θα πρέπει να έχει χτυπηθεί με τέτοια τεχνική ώστε να δώσει τις απαραίτητες αναλογίες κρέμας και γάλακτος. Η τεχνική αυτή είναι πολύ σημαντική και απαιτεί εξάσκηση αλλά μόλις κατακτηθεί θα μετατρέψει τον cappuccino σε χώρο έκφρασης γνωστό και ως Latte art!

ΓΑΛΑ....


Βασικό συστατικό ενός καλού cappuccino ειναι η κρέμα (αφρόγαλα).
Η κρέμα δημιουργείται φουσκώνοντας το γάλα στον ατμό και θέλει αρκετή εξάσκηση για φτάσεις στην τέλεια, χωρίς φουσκάλες, κρέμα. Η εξάσκηση όμως εκτός από υπομονή θέλει και γάλα και δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος να θέλει να χαλάσει λίτρα και λίτρα γάλα απλά για να πειραματιστεί.
Ένας εύκολος τρόπος για να εξασκηθεί κανείς λοιπόν είναι το υγρό σαπούνι για τα πιάτα. Βάζοντας μία και μόνο σταγόνα σε μια γαλατιέρα με νερό, έχουμε το τέλειο εργαλείο εξάσκησης. Φουσκώνοντας το νερό με το σαπούνι στον ατμό δημιουργούνται φυσαλίδες παρόμοιες με αυτές που δημιουργουνται στο γάλα και το αποτέλεσμα ειναι μια τέλεια κρέμα από μικροσκοπικές φυσαλίδες σαπουνιού εφόσον όλα έχουν γίνει σωστά. Η κρέμα που θα φτιάχνουμε θα πρέπει να είναι λεία , χωρίς μεγάλες φουσκάλες και να διατηρείται (να μην κάτσει) για 10-15 λεπτά.
Με αρκετές προσπάθειες αλλά χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ευρώ μπορούμε να φτάσουμε στο τέλειο, το οποίο ειναι απαραίτητο για έναν απολαυστικό cappuccino και το ξεκίνιμα του latte art.
Πηγη.http://www.baristanet.gr/coffee/coffeesection/rofimata/cappuccino.html

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου