3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

CUPPING


CuppingCupping
     Η διαδικασία του cupping είναι μια ¨τελετουργία“ εξέτασης δειγμάτων καφέ. Η διαδικασία αυτή θα κρίνει πολλά για την... τύχη ενός χαρμανιού. Απο την τιμή του μέχρι και το μέλλον του... Οργανώνεται συνήθως απο τους παραγωγούς και τους εμπόρους για να μπορέσουν να κατλάβουν την ποιότητα του καφέ, το είδος του, την προέλευση του, ακομά και την μέθοδο με την οποία επεξεργάσθηκε. Για να βγούν αξιόπιστα αποτελέσματα η διαδικασία αυτή γίνεται απο επαγγελματίες του είδους χωρίς αυτό να σημαίνει οτι κάποιος που έχει σαν hobby τον καφέ δεν μπορεί να βγάλει το ίδιο ασφαλή συμπεράσματα. Οι συνθήκες που γίνεται είναι συγκεκριμένες και πολλές φορές μοιάζουν υπερβολικές σε κάποιον που δεν γνωρίζει απο πρώτο χέρι πόσο εύκολα επηρεάζεται η γεύση και η όσφρηση απο διάφορους παράγοντες...

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ CUPPING
 
 
CuppingCupping
      χώρος στον οποίο θα γίνει η καταγραφή των δειγμάτων πρέπει να είναι καθαρός, δεν πρέπει να υπάρχουν οσμές και καλό θα είναι να υπάρχει καλός φυσικός φωτισμός. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι σεε κανονικά επίπεδα δηλαδή γύρω στους 20-25 βαθμούς και η υγρασία 50-70%. Τα μηχανήματα και όλα τα αξεσουάρ που θα έρθουν σε επαφή με τον καφέ θα πρέπει να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση και φυσικά καθαρά .Θα χρειαστούμε λοιπόν μια μηχανή καβουρδίσματος στην οποία θα ψησουμε τα δείγματα μας, έναν μύλο αλέσεως καφέ, ένα βραστήρα νερού., ενα ειδικό κουτάλι με μια ιδιαίτερο σχεδιασμό ο οποίοςδιευκολύνει την διαδικασία της δειγματολειψίας. Στο τραπέζι μοιράζονται ποτήρια με ζεστό νερό για να ξεπλυθεί το κουτάλι μετά απο την κάθε δοκιμή και ποτήρια με νερό σε θερμοκρασία δωματίου για τους δοκιμαστές.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 Τα δείγματα του αλεσμένου καφέ τοποθετούνται στα φλιτάζνια και ακριβώς δίπλα ένα δείγμα του κόκκου. Φυσικά η δοκιμή γίνεται χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Ο δοκιμαστής γεμίζει προσθέτει ζεστό νερό στο φλιτζάνι. Η μεγαλύτερη ποσότητα του αλεσμένου καφέ θα βυθιστεί στον πάτο του φλιτζανιού αλλα μια μικρή ποσότητα θα παραμείνει επάνω. Αφού αφήσει 2-3 λεπτά να περάσουν θα αρχίσει την δοκιμή η οποία γίνεται με τα εξής 3 βήματα: 1.‘Οσφρηση του καφέΟ εξεταστής μυρίζει το δείγμα και προσπαθεί να ξεχωρίσει το ιδιαίτερο του άρωμα.2.ΓεύσηΟ δοκιμαστής αφού αφήσει στην άκρη την κρούστα που έχει δημιουργηθεί παίρνει με το κουτάλι μια μικρή ποσότητα καφέ και την ρουφάει με δύναμη. Δεν καταπίνει το δείγμα αλλα το κρατάει για λίγη ώρα στο στόμα του. Μόλις τελειώσει με το συγκεκριμένο δείγμα ξεπλένει το στόμο με νερό.3.Καταγραφή σημειώσεωνΚαταγράφονται σημειώσεις για το κάθε δείγμα που δοκιμάστηκε.
Πηγη.http://www.diloco.com/index.php?option=com_content&view=article&id=55%3Acupping&catid=27%3A2008-10-09-08-13-07&Itemid=59&lang=de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου