3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΦΕ

Το γεγονός οτι το δέντρο ανθίζει και παράγει τους καρπούς του σύμφωνα με τις βροχοπτώσεις, επιδρά έντονα στην μέθοδο συγκομιδής των ώριμων καρπών. Οι δυο μέθοδοι είναι:

  • Picking
  • Stripping                                                                                                                                                 
To picking είναι πιο ακριβό γιατί είναι αποκλειστικά χειρωνακτική εργασία. Τα ώριμα κεράσια διαλέγονται προσεκτικά απευθείας απ'το δέντρο άρα οι εργάτες της συγκομιδής είναι αναγκασμένοι να ελέγχουν τα δέντρα περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Η μέθοδος του stripping είναι πιο “σκληρή” για το δέντρο διότι απαιτεί να περάσει το κλαδί με τους καρπούς ανάμεσα από τα δάχτυλα του χεριού και να τραβηχτεί με δύναμη. Με αυτόν τον τρόπο μαζεύεται ό,τι υπάρχει πάνω στο κλαδί: από τα ώριμα κεράσια, τα άγουρα, τα σάπια, μέχρι και τα φύλλα του δέντρου. Η ποιότητα της συγκομιδής με αυτή την πρακτική είναι κατώτερη από εκείνη που μπορούμε να έχουμε με το picking.

Αναλόγως με την προτιμούμενη μέθοδο, υπάρχουν επιπτώσεις στην τελική γεύση του καφέ : με το picking οι κόκκοι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ωρίμανσης, ενώ με το stripping η παρουσία καρπών σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσης θέτει το τελικό προιόν στον κίνδυνο χειρότερων αποτελεσμάτων. Αν υπάρχουν άγουροι καρποί ο καφές θα καταλήξει πιο πικρός και πιο στυφός. Τα τελευταία χρόνια η συγκομιδή αυτοματοποιήθηκε με μηχανές σε ορισμένες επίπεδες φυτείες, όμως το ποιοτικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό του stripping, με επιπρόσθετο κίνδυνο ζημιών και μάλιστα όχι μικρών για τα δέντρα.
Πηγη.http://www.attibassi.it/gr/coffee-fruit-harvesting.aspx?c=45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου