3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ESPRESSO

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ 
Τι είναι το espresso system 3M?
Η παρασκευή του espresso είναι μία τέχνη που για να μάθουμε τα μυστικά της πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Η μέθοδος παρασκευής του τέλειου καφέ espresso στην πραγματικότητα αποτελείται από πολύ συγκεκριμένα βήματα και ο ρόλος της μηχανής του καφέ στην όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Για σίγουρη επιτυχία, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός τριών στοιχείων:
1. Μείγμα καφέ espresso υψηλής ποιότητας (Miscela)
2. Τα κατάλληλα μηχανήματα (μηχανή espresso και μύλος άλεησης) σε συνδυασμό με την σωστή χρήση τους (Macchina)
3. Η γνώση, η ικανότητα και ο επαγγελματισμός του παρασκευαστή (Mano)
Τα τρία αυτά στοιχεία αποτελούν το espresso system 3M. Εάν λάβουμε υπόψη τον μύλο άλεσης του καφέ (Macinino) ανεξάρτητα από την μηχανή του καφέ, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για ένα espresso system 4M.
Αντίθετα με οτι πιστεύουν πολλοί, για την παρασκευή ενός καλού καφέ espresso δεν αρκεί η επιλογή ενός εκλεπτυσμένου μείγματος. Η εμπειρία και η ικανότητα του παρασκευαστή να ακολουθεί τη σωστή διαδικασία παρασκευής του ροφήματος καθώς και η χρήση των κατάλληλων μηχανών, συμβάλλουν αποφασιστικά στην δημιουργία ενός μικρού αριστουργήματος. Γι� αυτό και οι επαγγελματίες δίνουν μεγάλης σημασία στην μηχανή espresso και στον μύλο/δοσομετρητή. Η βαθιά γνώση αυτών των εργαλείων, η διατήρηση τους σε άριστη κατάσταση και η κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση τους, είναι ένας συνδυασμός ικανοτήτων που διαθέτουν οι πραγματικοί μαέστροι του καφέ.
Ποιοι είναι οι έλεγχοι πριν την παρασκευή ενός τέλειου espresso?
Οι έλεγχοι που χρειάζονται πριν την παρασκευή ενός τέλειου espresso είναι οι εξής:
Έλεγχος μύλου
1. Τέλεια κοπή καφέ
2. Δοσομέτρηση-δοσολογία
3. Φρεσκάδα κόκκων
Έλεγχος μηχανής
1. Επίπεδο νερού
2. Θερμοκρασία και πίεση στο boiler
3. Πίεση ογκομετρικής αντλίας
4. Φίλτρα, σίτες σταθερού group και φίλτρα κούπας
5. Σωστή διανομή νερού από το group
Ποιές είναι οι ενέργειες για τον καθαρισμό και την συντήρηση της μηχανής espresso?
Για να είναι αποτελεσματική η μηχανή παρασκευής espresso πρέπει να καθαρίζεται και να συντηρείται συστηματικά.
Καθημερινές ενέργειες
Φίλτρα, φίλτρα κούπας, σίτες, λάστιχα κούπας και η λεκάνη αποχέτευσης της μηχανής πρέπει να ελέγχονται καθημερινά. Για την καθαριότητα των σιτών, πρέπει να χρησιμοποιούμε το τυφλό φίλτρο και ένα ειδικό προϊόν με βάση τη σόδα. Τα λαστιχάκια θα πρέπει να καθαρίζονται με μία ειδική βούρτσα, ενώ τα φίλτρα και τα φίλτρα κούπας τα αφήνουμε στο νερό όλη νύχτα, χρησιμοποιώντας πάντα ένα ειδικό προϊόν.
Εβδομαδιαίες ενέργειες
Εάν χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά την μηχανή espresso, θα πρέπει να αναζωογονούμε τις ρητίνες του αφαλατωτή χρησιμοποιώντας αλάτι. Δεν συνιστάται να φτιάχνουμε καφέ ή να βάζουμε νερό στο boiler ενώ καθαρίζουμε την μηχανή.
Συχνότητα αναζωογόνησης σε σχέση με την καθημερινή κατανάλωση
2 φορές/μήνα 0,5/1kg καφέ την ημέρα
1 φορά/βδομάδα 2/3kg καφέ την ημέρα
2 φορές/βδομάδα Λιγότερα από 4kg την ημέρα

Ετήσιοι έλεγχοι
Κάθε χρόνο είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τα μηχανικά μέρη που φθείρονται με έναν γενικό έλεγχο και την επέμβαση εξειδικευμένου προσωπικού.
Ποιές είναι οι ιδανικές συνθήκες για την παρασκευή ενός τέλειου espresso?
Δόση 7gr-9gr
Χρόνος 23sec-25sec
Πάτημα/Ταμπονάρισμα 20kg
Όγκος 23ml-25ml
Θερμοκρασία νερού στο group 90C-93C
Πίεση αντλίας 9atm
Πηγη.http://cafetaf.gr/site.php?page=faq&lang=gr#8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου