3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Ενώ πιστεύεται πως ο καφές ως φυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους αγρούς της Αιθιοπίας, το πρώτο φλιτζάνι καφέ επινοήθηκε από τους Άραβες. Ενώ οι κάτοικοι των περιοχών όπου το φυτό του καφέ αναπτύσσονταν, έτρωγαν τους πράσινους καρπούς, αφού ίσως τους καβούρδιζαν, οι Άραβες ήταν αυτοί οι οποίοι άρχισαν να μετατρέπουν τους κόκκους του καφέ σε ποτό. Γύρω στον 14ο αιώνα άρχισαν να καλλιεργούν φυτά, τα οποία τα είχαν πάρει κατά τις εισβολές στην Υεμένη. Πολλοί υποθέτουν ότι τα φυτά αυτά να βρέθηκαν στην Υεμένη τον 13ο αιώνα, κατά τις επιδρομές των Αβυσσινίων. Το πιθανότερο πάντως είναι πως οι Άραβες ήδη γνώριζαν τον καφέ πριν τον 10ο αιώνα.

Αρχικά ο καφές φτιαχνόταν με το μούλιασμα των κόκκων σε κρύο νερό, αργότερα τα μούλιαζαν σε βραστό νερό και μόλις στο τέλος του 14ου αιώνα οι Άραβες ανακάλυψαν την διαδικασία του καβουρδίσματος. Τότε άρχισαν να αλέθουν τους κόκκους του καφέ και τους βράζουν σε νερό. Με αυτό τον τρόπο κατέληξαν στην εφεύρεση του καφέ που έμελε να κατακτήσει και τον υπόλοιπο κόσμο στην πορεία των επόμενων αιώνων.
Μόλις μετά την ανακάλυψη του καβουρδίσματος, ο καφές εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ποτό σε ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο καθώς και στις περιοχές που βρίσκονταν υπό Αραβικό καθεστώς. Η δημοτικότητα του καφέ στις περιοχές αυτές εξηγείται από το γεγονός, ότι το αλκοόλ απαγορευόταν από το Κοράνι. Έτσι ο καφές ήταν ένα επιτρεπτό ποτό στα σπίτια αλλά και στα καφενεία εκείνης της εποχής, τα οποία γίνονταν όλο και περισσότερα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης δημοτικότητας του καφέ. Σε αυτά τα καφενεία οι κάτοικοι έπιναν καφέ, ενώ άκουγαν μουσική, έπαιζαν τυχερά παιχνίδια ή συζητούσαν τα προβλήματα τους. Φθάσαμε με την ιστορία μας γύρω στα 1500μ.Χ. και οι χώροι όπου πίνετε ο καφές είναι τόσο διαδεδομένοι ώστε ο κυβερνήτης διατάσσει το κλείσιμο για λόγους δημόσιας τάξης αλλά δυστυχώς γι' αυτόν ο Σουλτάνος του Καΐρου, φανατικός καταναλωτής του ροφήματος, μπλοκάρει το διάταγμα και μετά απαλλάσσει τον κυβερνήτη από τα καθήκοντα.

Η συστηματική καλλιέργεια του καφέ άρχισε στους κήπους της Υεμένης τον 15ο αιώνα όπου καλλιεργείτο σε πεζούλες. Με τη βοήθεια των Ισλαμιστών προσκυνητών που επισκέπτονταν την Μέκκα και την Μεδίνα, η χρήση του καφέ εξαπλώθηκε στην Εγγύς Ανατολή. Αργότερα η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε στην Αραβία και την Αίγυπτο, όπου το να πίνουν καφέ (ή "Κάχουα") έγινε γρήγορα καθημερινή συνήθεια Για πάρα πολλούς αιώνες η περιοχή της Υεμένης στην Αραβία ήταν η μοναδική πηγή καφέ παγκόσμια. Επειδή όμως η ζήτηση για το ρόφημα αυτό ήταν ιδιαίτερα υψηλή, οι κόκκοι καφέ έφευγαν από το λιμάνι της Μόκας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Παρά τα αυστηρά μέτρα φύλαξης όμως προσκυνητές στην Μέκκα κατάφεραν να βγάλουν λαθραία από τη χώρα φυτά καφέ τα οποία και μεταφύτεψαν αρχικά στην Ινδία.
Η κατανάλωση του καφέ απλώθηκε σε όλο τον Αραβικό κόσμο αλλά και στις χώρες που είχε κατακτήσει το Αραβικό κράτος, όπως είναι η Τουρκία, η Ισπανία, τα Βαλκάνια και η Νότιος Αφρική.
Ο καφές ήταν γνωστός μόνο ως φήμη στις Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι τον 16ο αιώνα. Πολλοί ταξιδιώτες συζητούσαν όταν επέστρεφαν από την Ανατολή για το καινούργιο αυτό ποτό που είχαν δοκιμάσει.

Ο καφές πέρασε στην Ευρώπη από την Βενετία το 1615 όπου άνθιζε το εμπόριο αρωμάτων, βαφών, υφασμάτων και τσαγιού από Άραβες εμπόρους στον δρόμο των μπαχαρικών.
 
Επίσης, πολλοί ευρωπαίοι έμποροι που είχαν συνηθίσει να πίνουν καφέ στις χώρες που επισκέπτονταν τον έφεραν μαζί τους. Ο καφές έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής όταν μικροπωλητές άρχισαν να τον πωλούν στο δρόμο.
Από τις αρχές του 17ου αιώνα, ο καφές έγινε γνωστός στην Ευρώπη και η δημοτικότητά του αυξήθηκε πολύ γρήγορα. Καφενεία ξεπετάχτηκαν παντού, ειδικά στην Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Λέγεται πως η πρώτη αξιόλογη ποσότητα καφέ έφτασε στο Δυτικό κόσμο μέσω των Τούρκων, οι οποίοι μετά την ήττα τους στις πύλες της Βιέννης το 1683, άφησαν πίσω σάκους γεμάτους με κόκκους καφέ.
Το 1600μ.Χ. οι Αγγλίδες κάνουν αίτηση κατά του καφέ διότι οι σύζυγοί τους τις παραμελούσαν για να αφοσιωθούν στο νέο ρόφημα, ενώ οι Τουρκάλες σαν αιτία στις αιτήσεις διαζυγίου ανάφεραν ότι οι σύζυγοί τους τις εμπόδιζαν να πίνουν καφέ.

Στις αρχές του 18ου αιώνα, οι Ολλανδοί διέδωσαν την καλλιέργεια του καφέ στην Ινδονησία. Οι Γάλλοι μετέφεραν λίγα δενδρύλλια στην Μαρτινίκα, ενώ οι Ισπανοί δημιούργησαν φυτείες στην Καραϊβική, την Κεντρική Αμερική και τη Βραζιλία. Το 1714 ο Γάλλος GABRIEL DE CLIAU φύτεψε ένα φυτό στην MARTINIQUE. Στην συνέχεια διαδόθηκε στην Γαλλική GUINEA. Από εκεί ο Βραζιλιάνος FRANCISCO DE MELLO PALHETA το 1727 φύτεψε στην περιοχή PARA την πρώτη φυτεία.
Οι Βενετσιάνοι κατείχαν το κύρος του ότι ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν τον καφέ από την Αραβία στην Ευρώπη. Για έναν περίπου αιώνα, προσπαθούσαν να κρατήσουν αυτό το μονοπώλιο που είχαν στο εμπόριο του καφέ. Οι Ολλανδοί από την άλλη πλευρά ήταν οι πρώτοι που άρχισαν την παραγωγή καφέ έξω από την περιοχή της Αραβίας. Για να εξασφαλίσουν το μονοπώλιο τους, καβούρδιζαν και άλεθαν τους κόκκους του καφέ πριν τον πουλήσουν στους ξένους, έτσι ώστε να μην διαθέτουν οι άλλες χώρες ακατέργαστο καφέ.
Η παραγωγή καφέ άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες χώρες γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα. Συγκεκριμένα το 1730 μικρά φυτά καφέ μεταφέρθηκαν και φυτευτήκαν στην Τζαμάικα, το ίδιο συνέβη το 1740 στην Ινδία και το Μεξικό, το 1784 στη Βενεζουέλα και στα τέλη του αιώνα στη Κολομβία. Το ιδανικότερο όμως χώμα και κλίμα για την καλλιέργεια του καφέ, βρέθηκε στη Βραζιλία. Από τότε η Βραζιλία, μετατράπηκε στην πρώτη σε παραγωγή καφέ χώρα και η παραγωγή αυτή αποτελεί την βασικότερη πηγή πλούτου της.


Σήμερα, ο καφές είναι το δεύτερο σε πωλήσεις προϊόν στον πλανήτη- το μόνο προϊόν που το ξεπερνάει είναι - το πετρέλαιο. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, και ακολουθούν το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία. Πολλές άλλες χώρες παράγουν καφέ, αλλά η παραγωγή τους είναι μικρότερη.
Γιατί πίνουμε καφέ; Λοιπόν, πολλοί πίνουμε καφέ, από το Βορρά μέχρι το Νότο, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Υπάρχουν πολλές συνταγές και πολλές μέθοδοι παρασκευής, και όλοι γνωρίζουμε τον καφέ! Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται στην βιομηχανία του καφέ ή σχετικές επιχειρήσεις.

Ο καφές και πώς καλλιεργείται

Ο καφές καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο αλλά μόνο στη γεωγραφική ζώνη μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερου.
Η περιοχή όπου καλλιεργείται ο καφές είναι πολύ σημαντικός παράγοντας αφού καθορίζει την γεύση του- το έδαφος, το κλίμα και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια, όλα αυτά προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον καφέ. Όπως θα έλεγε και ένας γάλλος οινοποιός είναι, "η γεύση της περιοχής".
Παγκοσμίως, υπάρχουν τρεις γεωγραφικές περιοχές καλλιέργειας καφέ: Ανατολική Αφρική και η Αραβική χερσόνησος, η Νοτιοανατολική Ασία και ο Ειρηνικός και η Λατινική Αμερική.


Το "σκληρά" εργαζόμενο καφεόδεντρο
Το έδαφος, το κλίμα, το υψόμετρο και τα φυτά που μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον με το καφεόδεντρο κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του επηρεάζουν άμεσα τη γεύση των καρπών που παράγει.

Μερικά καφεόδεντρα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 30 ή ακόμα και τα 40 πόδια. Για λόγους ευκολίας στη συγκομιδή όμως τα διατηρούν σε πολύ χαμηλότερα ύψη.
Ένα καφεόδεντρο παράγει κάθε σεζόν ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε μισό κιλό καβουρντισμένου καφέ.
Σκεφτείτε ότι ένα καφεόδεντρο χρειάζεται να "εργάζεται" έναν ολόκληρο χρόνο για μία ποσότητα καφέ που εσείς μπορεί να καταναλώσετε μέσα σε μία μόνο εβδομάδα.

Arabicas and Robustas
Βασικά, υπάρχουν δύο εμπορικά είδη καφέ: coffeα arabica και coffeα canephora (robusta). Ο καφές Arabica ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα, διαθέτει μία πολύ ραφιναρισμένη γεύση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη καφέ και περιέχει 1%καφείνη. Όπως δηλώνει και η ίδια η ονομασία του, ο καφές Robusta είναι ένα "εύρωστο" είδος με ιδιαίτερη αντοχή στις ασθένειες και με υψηλή παραγωγή ανά φυτό. Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και διαθέτει μία πιο δριμεία, σκληρή γεύση.

Η ώρα της συγκομιδής

Την εποχή του μαζέματος της σοδειάς τα καφεόδεντρα είναι φορτωμένα με κατακόκκινους καρπούς.

Ένας μη καβουρντισμένος κόκκος καφέ είναι, απλά, το κουκούτσι του καρπού.
Ο φλοιός είναι πολύ σκληρός με μία ελαφριά πικρή γεύση. Κάτω από τον φλοιό υπάρχει ένας γλυκός καρπός που μοιάζει με σταφύλι. Κάτω από τον καρπό υπάρχει μια προστατευτική "θήκη" όπου μέσα βρίσκεται ο κόκκος, όπως ακριβώς προστατεύονται και τα κουκούτσια στο μήλο. Αν απομακρύνεται αυτή την προστατευτική θήκη θα αποκαλυφθούν δύο πράσινοι κόκκοι καφέ έτοιμοι για πλύσιμο και καβούρντισμα.
 

Ο κόσμος του καφέ:




ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ.
Η χώρα αυτή είναι γνωστή για την ποικιλία JAVA με χαμηλή οξύτητα, πικάντικο άρωμα, βαρύ σώμα, και κρεμώδη γεύση
Η χώρα παράγει επίσης και ROBUSTA χαμηλής όμως ποιότητας

ΙΝΔΙΑ.
Η Ινδία είναι γνωστή για τις ROBUSTA ποικιλίες οι οποίες ευρέως χρησιμοποιούνται στα χαρμάνια και είναι από τους πλέον αρωματικούς καφέδες στον κόσμο.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ.
Η χώρα όπου γεννήθηκε ο ARABICA παράγει ποικιλίες με εξωτική, πλούσια γεύση, έντονη οξύτητα, πολύ βαρύ σώμα και πικάντικο άρωμα. Η καλύτερη ποικιλία θεωρείται ο HARRAR όπου διακρίνεται σε LONGBERRY και SHORTBERRY ανάλογα με το μέγεθος του σπυριού. Γνωστές επίσης ποικιλίες είναι ο DJIMMAH και SIDAMO που πλησιάζουν σε ιδιότητες τον MOKA.

ΚΕΝΥΑ.
Η Κένυα είναι γνωστή για την υψηλή ποιότητα ARABICA που παράγει. Η Κένυα ΣΑ θεωρείται η καλύτερη και συνήθως η τιμή του καφέ βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τους υπόλοιπους καφέδες. Ο καφές χαρακτηρίζεται από πολύ γλυκιά γεύση, ευχάριστο σώμα και έντονο άρωμα.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ.
Η μικρή αυτή χώρα καθώς και άλλες χώρες της Αφρικής είναι γνωστή για τις ROBUSTA ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στα χαρμάνια κυρίως για οικονομικούς λόγους έχοντας μια ουδέτερη γεύση.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ.
Η Βραζιλία είναι η σημαντικότερη καφεπαραγωγική χώρα συμμετέχοντας στην παγκόσμια παραγωγή κατά 30%. Η χώρα παράγει κυρίως ARABICA ενώ το SANTOS της θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες. Λόγω της μεγάλης παραγωγής υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ποιότητας μεταξύ των ποικιλιών και των περιοχών. Ο καφές Βραζιλίας χαρακτηρίζεται από μέτριο σώμα, ήπια οξύτητα, ισορροπημένο άρωμα και μια γεύση γλυκιά που διαρκεί.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ.
Είναι η δεύτερη σε παραγωγή χώρα μετά την Βραζιλία. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι οι SUPREMO και EXCELSIOR
Με μεγαλύτερο σπυρί να εμφανίζεται στις SUPREMO ποικιλίες. Ο καφές χαρακτηρίζεται από μέτριο σώμα , πλούσιο άρωμα και μέτρια οξύτητα.

ΤΖΑΜΑΙΚΑ.
Η Τζαμάικα παράγει από τους πλέον ευγενής καφέδες αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα. Ο BLUE MOUNTAIN είναι η πιο γνωστή ποικιλία και ιδιαίτερα ακριβή με απαλή πλούσια γεύση και άρωμα.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ.
Η χώρα αυτή είναι η κυριότερη από της χώρες της Κ. Αμερικής στην παραγωγή καφέ. Ο καφές ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ διακρίνεται με βάση την σκληρότητα του. Όσο μεγαλύτερο το υψόμετρο τόσο σκληρότερο το σπυρί και τόσο υψηλότερη η ποιότητα. Ο καφές χαρακτηρίζεται από σκληράδα, έντονη και πλούσια γεύση που από πολλούς αποφεύγεται ως πολύ δυνατός ενώ από άλλους προτιμάται για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.
Οι ARABICA ποικιλίες της χώρας καλλιεργούνται κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές ταξινομώντας τον καφέ με βάση τα υψόμετρα καλλιέργειας. Μεγάλα υψόμετρα προσδίδουν στον καφέ έντονη οξύτητα , μέτριο σώμα και ευχάριστη πικράδα.

ΜΕΞΙΚΟ.
Ο καφές Μεξικού είναι από τους πλέον ελκυστικούς σε ποιότητα και ανταγωνίζεται τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο όσον αφορά στο σώμα και στη γεύση.
Πηγη.http://www.stilo-club.gr/vb3/showthread.php?3341-%CF-%CA%E1%F6%DD%F2...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου