3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Συχνή Ερώτηση: Γιατί ο καφές μου είναι πικρός;

  Ο φρέσκος ποιοτικός καφές Arabica, έχει κάποια πικρά συστατικά (όπως καφείνη-ένα από τα πιό πικρά συστατικά), τα οποία όμως συνυπάρχουν σε ισσοροπία με τα υπόλοιπα συσταικά που προσδίδουν μια σχετική γλυκήτητα και ένα ευχάριστο πλούσιο άρωμα. Δυστυχώς, οι πιο πολλοί άνθρωποι πίνουν καφέ κακής ποιότητας (και μπαγιάτικο!) φτιαγμένο με μηχανές κατώτερης ποιότητας με αποτέλεσμα ο καφές αυτός να είναι πικρός, χωρίς ιδιαίτερη γεύση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σπάνια κάποιος προτιμά να πίνει το καφέ του σκέτο χωρίς γάλα ή χωρίς ζάχαρη.Το άρωμα και η σωστή θερμοκρασία είναι δυο σημαντικά στοιχεία ενός καλού καφέ. Η κούπα του καφέ (ή φλυτζάνι) πρέπει να έχει σωστή διάμετρο για να αφήνει το άρωμα του καφέ να φτάνει στη μύτη. Μην ξεχνάμε ότι το άρωμα είναι ο βασικός παράγοντας που επηρρεάζει την αίσθηση της γεύσης. Η κούπα του καφέ θα πρέπει επίσης να κρατά τον καφέ ζεστό για πολλή ώρα. Κούπες και φλυτζάνια με χοντρά τοιχώματα από πορσελάνη έχουν αυτή τη δυνατότητα.  Μια πρόσφατη τάση είναι τα ποτήρια με διπλά τοιχώματα όπως τα βραβευμένα Canteen, Pavina... της Bodum ή τα ατσάλινα ποτήρια με διπλά τοιχώματα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.Βεβαια αυτό σημαινει ότι ο χειριστής  πρέπει να ακολουθεί βασικούς κανόνες, και διαδικασίες καθαρισμού της μηχανής. Μια καθαρή μηχανή παράγει πιο εύγεστο καφέ από μια βρώμικη. Ένας από τους παράγοντες που επηρρεάζουν την παρουσία κρέμας στο εσπρέσο είναι η καθαριότητα της μηχανής. Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά όπως της φημισμένης εταιρίας URNEX που με τακτική χρήση εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της μηχανής.Το νερό που χρησιμοποιείται για ένα καφέ πρέπει να είναι καθαρό, με ευχάριστη γεύση. Μην ξεχνάμε ότι το νερό αποτελεί το 98% μιας κούπας καφέ! Αν είναι δύσκολο να βρεθεί τέτοιο νερό σε μια περιοχή τότε η καλύτερη λύση είναι η χρήση ενός ποιοτικού εγκεκριμένου συστήματος φιλτραρίσματος νερού. Είναι καλό και για την υγεία...Ένας άλλος παράγοντας είναι η πρώτη ύλη του καφέ.  Οι γκουρμέ καφέδες, specialty coffees, estate coffees μπορεί να κοστίζουν περισσότερο αλλά έχουν πιο πλούσιο άρωμα, γεύση, σώμα, και γενικότερα το όλο προφίλ μπορεί να συγκριθεί με τη διαφορά ενός κοινού κρασιού με ένα κρασί πολύ υψηλής ποιότητας. Η απόλαυση που παίρνει κανείς από ένα μια κούπα φρέσκου γκουρμέ καφέ είναι ξεχωριστή.Βέβαια ακόμα και ο πιό ακριβός καφές είναι άχρηστος αν είναι μπαγιάτικος.   

Πηγη.http://www.freshcoffeeshop.com/Coffee/el/coffee-basics/basics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου