3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ESPRESSO VS ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ

Ο λόγος για τον espresso, τον καφέ που αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των απανταχού Ιταλών, αλλά όχι μόνο.
                              
                                                                  


                                                                    Espresso 75%
 

                                                 
                                                               Στιγμιαίος     25%


Επειδή οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και αρκετοί από την  ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε... για λόγους τυπικούς οφείλω να το κάνω». Σήμερα, λοιπόν, ο «Espresso»είναι ο αγαπημένος μας καφές....με ποσοστό 75% του στιγμιαίου.....
                                                                       ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ο καφές σώζει καρδιές

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Ακόμη και μια κούπα δυνατός καφές προστατεύει την καρδιά από εν δυνάμει επικίνδυνες αρρυθμίες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Παρ΄ ότι ο καφές έχει επανειλημμένως τεθεί στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» για πρόκληση ταχυπαλμίας, η νέα αμερικανική μελέτη που ανήκει σε ειδικούς του ιατρικού Οργανισμού Κάιζερ Περμανέντε στην Καλιφόρνια και η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 130.000 άτομα, ηλικίας 18-90 ετών, έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο περισσότερες κούπες καφέ κατανάλωνε ένα άτομο, τόσο το καλύτερο.
http://natashawilson.files.wordpress.com/2009/02/coffee.jpg?w=443&h=355
Συγκεκριμένα η κατανάλωση τεσσάρων ή και περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως φάνηκε να συνδέεται με 18% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας καρδιακών αρρυθμιών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, είτε κάπνιζαν είτε όχι. Τα άτομα που κατανάλωναν από ένα ως και τρία φλιτζάνια καφέ εμφάνιζαν μειωμένο κατά 7% κίνδυνο να νοσηλευθούν για ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ.
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Αρθουρ Κλάτσκι, τα νέα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι ο καφές προστατεύει την καρδιά από τις ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού αλλά ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της προστασίας της καρδιάς.
Σύμφωνα με τον ερευνητή η μέτρια κατανάλωση καφέ είναι πιθανό να βοηθά την καρδιά μπλοκάροντας τη δράση της αδενοσίνης, ενός χημικού που προκαλεί αρρυθμίες. Παράλληλα η σύνδεση μπορεί να εξηγηθεί και από το γενικότερο προφίλ των ανθρώπων που πίνουν αρκετό καφέ και οι οποίοι πιθανώς γυμνάζονται περισσότερο ή ακολουθούν σωστή διατροφή.
Ο δρ Κλάτσκι τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, ότι τα νέα αποτελέσματα δεν παρέχουν επαρκείς αποδείξεις ώστε να δοθούνσυστάσεις στον πληθυσμό σχετικά με κατανάλωση καφέ προκειμένου να προληφθούν προβλήματα του καρδιακού ρυθμού.
Συμπλήρωσε, όμως, ότι τα ευρήματα μαρτυρούν ότι όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα καρδιακών αρρυθμιών ή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής τους δεν χρειάζεται να απέχουν από τον καφέ. «Τα στοιχεία διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ με μέτρο δεν πρέπει να ανησυχούν ότι η αγαπημένη τους συνήθεια θα τους προκαλέσει κάποιο μεγάλο πρόβλημα στον καρδιακό ρυθμό» . Ο επιστήμονας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πάντως, ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των ανθρώπων που μελετήθηκαν, το 2% νοσηλεύθηκε εξαιτίας καρδιακής αρρυθμίας- οι μισοί από αυτούς έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.
Πηγη.http://giorgosbiz.wordpress.com/2010/03/05/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%8E%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CF%82/

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Κανονισμοί διαγωνισμού Barista

Τι είναι ο διαγωνισμός barista;
Είναι ένας διαγωνισμός που κύριο αντικείμενο του είναι ο ΚΑΦΈ Σ.Το 83%της βαθμολογίας έχει να κάνει με την γεύση του καφέ. Και μόνο το 17% έχει σχέση με τα παρελκόμενα του. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της έρευνας - προετοιμασίας για τον διαγώνισμό πρέπει να γίνει γύρω από τον καφέ.


Οι κανονισμοί θέλουν τους υποψήφιους να σερβίρουν τέσσερις εσπρέσο, τέσσερις καπουτσίνο και τέσσερις δικής τους συνταγής καφέδες (βασισμένους στον εσπρέσο), μέσα σε 15 λεπτά.· Μόλις είναι έτοιμος και του δοθεί η άδεια από τους διοργανωτές, δηλώνει με μια κίνηση του ότι πρέπει να αρχίσει ο χρόνος των 15’ λεπτών της παρουσίαση του.  · Στο τέλος του προγράμματος του πρέπει να τα αφήσει όλα καθαρά. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να προπονηθεί έτσι ώστε να του περισσεύει λίγος χρόνος στο τέλος για καθαριότητες.
· Όλα τα υλικά, τα εργαλεία, ο καφές, η παρουσίαση, το στρώσιμο, το ντύσιμο και το κείμενο είναι στην ευχέρεια και αρμοδιότητα του Barista που διαγωνίζεται

 Αποχαιρετισμός.
Ένα χαμόγελο με δύο απλές λέξεις αρκούν για να σας θυμούνται οι κριτές.
Το μόνο που μας έχει απομείνει είναι η μουσική. Πρέπει να την ταιριάξουμε αρχικά με τον χαρακτήρα μας δηλαδή αν παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα ήρεμο με αργές και κινήσεις και ήρεμες τότε και η μουσική μας πρέπει να κινηθεί σε αυτούς τους ρυθμούς. Αν το πρόγραμμά μας παρουσιάζει μία ένταση και γρήγορους ρυθμούς τότε η μουσική δεν μπορεί να είναι ένα αργό κομμάτι (π.χ slow).
Καλή επιτυχία σε όλους



ποικιλίες καφέ και οι τιμές τους

Hacienda La Esmeralda Boquete, Panama 
Ο συγκεκριμένος καφές πραγματοποίησε ρεκόρ online δημοπρασίας, όταν πωλήθηκε προς 80 ευρώ το κιλό, άψητος, στις 30 Μαΐου 2006. Καλλιεργούμενος στη σκιά αιωνόβιων δέντρων γκουάβα, ο Hacienda La Esmeralda είναι παγκοσμίως γνωστός για τη γεύση και το άρωμά του. Έχει επίσης κερδίσει την πρώτη θεση στο διαγωνισμό "Best of Panama" με σκορ 94,6 στα 100.
Island of St. Helena Coffee Company 
Ο exclusive αυτός καφές καλλιεργείται στο νησί της Αγίας Ελένης, σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα από την αφρικανική ακτή. Προερχόμενος από μια ποικιλία της Υεμένης, που μεταφέρθηκε εδώ το 1730, χρωστάει μεγάλο μέρος της φήμης του στο Ναπολέων Βοναπάρτη, ο οποίος επαίνεσε τη συγκεκριμένη ποικιλία κατά την εξορία του στο νησί. Η εξαγωγή του είχε σταματήσει για περισσότερο από έναν αιώνα, μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 90, οπότε και ξανάρχισε, με πρωτοβουλία του David R. Henry. Η παραγωγή κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (περίπου 12 τόνοι το χρόνο) και, βέβαια, η ζήτηση είναι υψηλότατη.
El Injerto Huehuetenango, Γουατεμάλα
Ο El Injerto καλλιεργείται και παρασκευάζεται ειδικά για τη δημοπρασία Cup of Excellence, στην περιοχή Huehuetenango της Γουατεμάλα. Πρόσφατα κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο Cup of Excellence του 2006. Πιθανολογείται ότι, αφού ψηθεί, μπορεί να αγγίξει τα 80 ευρώ το κιλό.
Fazenda Santa Ines Minas Gerais, Βραζιλία
Με το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία του Cup of Excellence, ο Santa Ines αγγίζει το 95,85 στα 100. Μόνο 12 κούτες των 60 κιλών διατέθηκαν στη δημοπρασία, οι οποίες αγοράστηκαν από το Caffe Artigiano, μια καφετέρια στον Καναδά, και δύο Αυστραλούς παραγωγούς. Ο Santa Ines διατίθεται μόνο στο Caffe Artigiano και σε λίγα εξειδικευμένα μαγαζιά ανά τον κόσμο.
Blue Mountain Wallenford Estate, Τζαμάικα 
Καφές με μεγάλη φήμη, ο Blue Mountain της Τζαμάικα χαρακτηρίζεται από την πολύχρονη ιστορία του, τις υψηλές τιμές και την ποιότητα που ποικίλλει. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές απομιμήσεις που φέρουν το όνομα Jamaica Blue Mountain &ο καφές " Jamaica Blue Mountain style" και ο "Jamaica Blue Mountain Blend" περιέχουν ελάχιστο έως καθόλου αυθεντικό προϊόν. Ο αυθεντικός Blue Mountain ξεχωρίζει για την ελαφριά γεύση και το άρωμά του. Περίπου το 85% της παραγωγής εξάγεται στην Ιαπωνία.
Los Planes Citala, El Salvador
Ο συγκεκριμένος καφές από το El Salvador κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Cup of Excellence του 2006, με σκορ 93,52 στα 100. Προς το παρόν δε διατίθεται στους καταναλωτές.
Kona Χαβάη
Στα τέλη της δεκαετίας του 1820, οι Βρετανοί εισήγαγαν βραζιλιάνικα δέντρα του καφέ στο ηφαιστειακό έδαφος και το ιδανικό κλίμα της Kona. Οι αυθεντικοί κόκκοι Kona αναγνωρίζονται από την καθαρή, ευχάριστη, ελαφριά γεύση τους. Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για ένα διφορούμενο καφέ, εξαιτίας της υψηλής τιμής του και του σκανδάλου που δημιουργήθηκε όταν μη αυθεντικοί κόκκοι εξήχθησαν ως Kona.
Yauco Selecto AA Πουέρτο Ρίκο
Ο καφές από την περιοχή Yauco του Πουέρτο Ρίκο αποτελούσε το πρότυπο που πολλές χώρες προσπάθησαν να μιμηθούν έως το 1890. Καλλιεργούμενος στα νοτιοδυτικά βουνά του νησιού, ο "νησιώτικος" αυτός καφές χαρακτηρίζεται από την ήπια γεύση του. Η τιμή καθορίζεται ανάλογα με την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα.
Fazenda Sao Benedito Minas Gerias, Βραζιλία
Οι βραζιλιάνικοι καφέδες είναι γνωστοί για τη γλυκόπικρη, σοκολατένια γεύση τους. Ο Fazenda Sao Benedito είναι μέρος του group Sertao, μιας οικογενειακής επιχείρησης παραγωγών καφέ στα νότια της πολιτείας Minas Gerias. Η συγκεκριμένη επιχείρηση παρήγαγε δέκα από τους 36 καφέδες που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις του Cup of Excellence το 2005




Ενδεικτικές τιμές ποικιλιών.
Ινδονησία kopi luwak 250 ευρώ το κιλό
Hacienda La Esmeralda Boquete, Panama 164 ευρώ το κιλό
Island of St. Helena Coffee Company Αγία Ελένη 124 ευρώ το κιλό
El Injerto Huehuetenango, Γουατεμάλα 40 ευρώ το κιλό
Fazenda Santa Ines Minas Gerais, Βραζιλία 80 ευρώ το κιλό
Blue Mountain Wallenford Estate, Τζαμάικα 78 ευρώ το κιλό
Los Planes Citala, El Salvador 64 ευρώ το κιλό
Kona Χαβάη 54 ευρώ το κιλό
Yauco Selecto AA Πουέρτο Ρίκο 36 ευρώ το κιλό
Fazenda Sao Benedito Minas Gerias, Βραζιλία 34 ευρώ το κιλό
Πηγη.http://www.easyespresso.gr/ViewShopArticle.aspx?ArticleId=7046

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Car-puccino!

Κάποιοι βρετανοί δημιούργησαν ένα αυτοκίνητο που κινείται με καφέ....

Κάλυψε μια απόσταση 400 χιλιομέτρων καταναλώνοντας αντί για βενζίνη... καφέ! Δεν πρόκειται για κάποιο υπερσύγχρονο μοντέλο αυτοκινήτου, αλλά για ένα Φολκσβάγκεν Σιρόκο του 1988, που αγοράστηκε από το ebay, τη μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά καινούργιων και μεταχειρισμένων αντικειμένων, αντί του ποσού των 400 στερλινών.
Το συμπαθές αυτοκίνητο υπέστη βέβαια ορισμένες απαραίτητες μετατροπές προκειμένου ο κινητήρας του να είναι σε θέση να λειτουργεί «καίγοντας» αλεσμένους... κόκκους καφέ. Η ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου «καφεκίνητου» οχήματος, ή αλλιώς car-puccino, όπως το βάφτισαν οι δημιουργοί του επειδή χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη τον δημοφιλή ιταλικό καφέ εσπρέσο, ανήκει στον Τζεμ Στάνσφιλντ, μηχανικό και παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής του BBC «Bang Goes The Theory», που παρουσιάζει επιστημονικά θέματα. Ο Στάνσφιλντ και η ομάδα του επέλεξαν το συγκεκριμένο μοντέλο επειδή μοιάζει με το αυτοκίνητο DeLorean, το οποίο στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Επιστροφή στο μέλλον» του 1985 μετατρέπεται από έναν εκκεντρικό επιστήμονα σε χρονομηχανή.
Ο Στάνσφιλντ έφτιαξε έναν ειδικό θάλαμο καύσης ο οποίος μπορεί να καίει αλεσμένους κόκκους ιταλικού καφέ. Η ενέργεια που απελευθερώνεται από την καύση θέτει σε κίνηση το όχημα. «Ο καφές, όπως το ξύλο ή το κάρβουνο, περιέχει άνθρακα, άρα μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη. Η μάρκα του καφέ δεν παίζει ρόλο. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι στεγνός και σε σβώλους, ώστε να επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί καθώς ο καφές καίγεται», εξηγεί ο παραγωγός της εκπομπής, Νικ Γουότσον.
Το «car-puccino» έκανε το πρώτο του θριαμβευτικό ταξίδι πριν από λίγες μέρες, προκειμένου να παρουσιαστεί στο Big Bang Science Fair, ένα διάσημο επιστημονικό φεστιβάλ που απευθύνεται σε νέους επιστήμονες και διεξάγεται κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία. Το καφεκίνητο όχημα διένυσε μάλιστα την απόσταση Λονδίνο - Μάντσεστερ (περίπου 400 χλμ.) «καίγοντας» αποκλειστικά καφέ.
Βέβαια το car-puccino δεν κινείται με την ταχύτητα του DeLorean. Δεν μπορεί να τρέξει με πάνω από 90 χλμ. την ώρα, ενώ είναι υποχρεωμένο να κάνει πολλές στάσεις, είτε για να γεμίζει το ντεπόζιτό του με καφέ είτε γιατί πρέπει να καθαριστούν τα «φίλτρα του καφέ» από την αιθάλη και την πίσσα που συσσωρεύονται λόγω της καύσης. Ετσι, το ταξίδι, συνυπολογίζοντας και τις υποχρεωτικές στάσεις, διήρκεσε συνολικά 17 ώρες. Και το όχημα «ήπιε» 70 κιλά καφέ, ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με 11.760 καφέδες εσπρέσο!
Αν η μέση τιμή του κιλού του καφέ εσπρέσο στην αγορά είναι 25 ευρώ, διαπιστώνει κανείς ότι το συγκεκριμένο «καύσιμο» κοστίζει έως και 35 φορές ακριβότερα από τη βενζίνη! Για λόγους οικονομίας λοιπόν αλλά και σεβασμού προς το περιβάλλον, οι σχεδιαστές του car-puccino χρησιμοποίησαν κατακάθι από καφέ εσπρέσο αντί για φρέσκο καφέ.
Είναι βέβαιο ότι ένα όχημα σαν το car-puccino δεν πρόκειται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αυτοκινητοβιομηχανιών ούτε των καταναλωτών. Αν κρίνουμε, πάντως, από το θερμό χειροκρότημα που επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Μάντσεστερ σε αυτό το «εναλλακτικό» αυτοκίνητο, η αντικατάσταση των συμβατικών ορυκτών καυσίμων με άλλα λιγότερο ρυπογόνα, όπως είναι π.χ. τα βιοκαύσιμα ή ο ηλεκτρισμός, είναι μια πρόταση που συναντά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση.*
Πηγη.http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=147742

coffee connecting people

Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου.

Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου γίνεται από περιττώματα νυφίτσας 

Λέγεται Kopi luwak και είναι ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο. Ο καφές αυτός γίνεται από μια ποικιλία άγριων κόκκινων μούρων, αλλά μόνο αφού πρώτα περάσουν από το πεπτικό σύστημα της ασιατικής νυφίτσας.
Η νυφίτσα τρώει τα μούρα και…

αφού περάσουν από το πεπτικό της σύστημα και τα αποβάλει, τα μαζεύουν, τα πλένουν, τα λιάζουν και τα ψήνουν, δημιουργώντας ένα απίστευτο αρωματικό καφέ.
Όσοι τον έχουν πιει, ισχυρίζονται ότι έχει γεύση σοκολάτας και καραμέλας!
 
 Τέλος αν ακόμα και μετά από αυτή τη πληροφορία θέλετε να αγοράσετε τον καφέ για να τον δοκιμάστε τότε θα πρέπει να πληρώσετε από 100€ έως 600€ για 1 κιλό καφέ, ενώ αν βγείτε έξω να τον πίειτε (σε καφετέριες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ) θα πρέπει να πληρώσετε περίπου 30€.
Πηγη.http://www.ultragreek.com/forums/showthread.php?t=31516&page=1

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Περί καφέ και καφετιέρων (ειδικά Ιταλικού!)

Και έχω δει και τέρατα. Espresso στο θερμός για να γίνουν τα κρύα, επαναχρησιμοποιούμενη κρέμα στον ζεστό cappuccino, φιλτρου να μένει στην κανάτ απάνω από 30 λεπτά κλπ.
Εντάξει όχι και τέρατα. Ετσι δουλευουν τα περισσότερα μεγάλα μαγαζιά...εκτός εάν θες να περιμένεςι κανα μισάωρο για ένα καφέ...Ετοιμάζεις από νωρίς δόσεις εσπρέσο, τα ρίχνεις στις κανάτες, τα βάζεις στα ψυγεία και είσαι έτοιμος...Για την κρέμα του καπουτσίνου, μια κανάτα χωράει πάνω από μισό λίτρο γάλα και βγάζεις μέχρι 3 αφρογάλατα, ε, μετά δε ντο πετάς ειδικα εάν έχει κρυώσει λίγο, προσθέτεις λίγο γάλα ακόμα και το επαναχρησιμοποιείς. Για τον φίλτρου τι να πω...από το πρωί τον ψήνουμε....
Από ότι καταλαβαίνω μαγαζί έχεις και απαιτεις αυστηρή ποιότητα, αλλά για να βγει τόση παραγωγή ειδικά σε ώρες αιχμής, ρίχνεις την ποιότητα ή μαλώνεις με τον κόσμο....
Χωρητικότητα 270 καθήμενοι και 50 ξαπλώστρες. Παραγωγή με 2 διπλές La Cimbali και 2 μύλους. Αν όλοι ζητήσουν espresso μας τέντωσαν. Ευτυχώς έχει συμβεί λίγες φορές, αλλά οι σερβιτόροι εξηγούνε στον πελάτη ότι θα αργήσει λίγο γιατί γίνεται ο καφές τους όπως πρέπει. Κάποιοι γκρινιάζουν, αλλά οι περισσότεροι έρχονται και ξαναέρχονται. Δεν δούλεψα ποτέ κανάτα, και ούτε πρόκειται. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι ο καφές πρέπει να είναι πάντα ο ίδιος. Και με την κανάτα δεν μπορείς να το πετύχεις αυτό. Όταν ο πελάτης σου πληρώνει 3,5-4,5€ για ένα καφέ, είναι απαράδεκτο να του σερβίρεις αποθηκευμένο espresso, επαναφουσκωμένη κρέμα στον cappuccino, και φίλτρου μετά τα 30 λεπτά
Δεν είναι συνάδελφοι. Οι περισσότεροι είναι τα ομορφόπαιδα της γειτονιάς που έγιναν "barman" και κάνουν και καφέδες. Οι περισσότεροι αυτοδίδακτοι ή τους έδειξε κάποιος κολλητός ή ασχολήθηκε για λίγο μαζί τους ο ιδιοκτήτης. Τίποτα προσωπικό δεν έχω μαζί τους. Απλά όταν έρχεται η ώρα να προσλάβω κάποιον του ζηταώ 4-5 πραγματάκια. Κρέμα cappuccino, ρύθμιση μύλου, σωστό πάτημα για τα espresso bar. Ελληνικό στο μπρίκι και φραπεδάκι. Αν κατέχει αυτά τα υπόλοιπα δεν είναι δύσκολα. Αναφέρομαι στα latte, στους καφέδες με σιρόπια κλπ.
Πηγη.http://www.4tforum.gr

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗΣ ESPRESSO

Οι σημερινές μηχανές χωρίζονται σε
κατηγορίες με βάση την χρήση και το
αν είναι αυτόματες ημιαυτόματες ή
υπεραυτόματες






















1. Επαγγελματική: Υπάρχουν αυτόματες και ημιαυτόματες και μπορούν να εξοπλιστούν απο 1 μέρχι 4 portafilters.

2.Ημιεπαγγελματική:
Όπως και η επαγγελματική έτσι και αυτή υπάρχει σε αυτόματη και ημιαυτόματη και μπορεί να εξοπλιστεί από 1 μέχρι 2 portafilters

3.Οικιακή: Όπως μαρτυρά και η περιγραφή της προορίζεται για οικιακή χρήση.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗΣ ESPRESSO


 Τα βασικά μέρη μιας μηχανής espresso είναι τα εξής:

Portafilter: Είναι ενα μεταλλικό φτιαράκι με πλαστική (συνήθως) λαβή στο οποίο μπαίνει ο αλεσμένος καφές και στην συνέχεια ¨κουμπώνει¨ στo group της μηχανής. Group: Από το group βγαίνει το ζεστό νερό το οποίο περνάει στο portafilter και στη συνέχεια στο φλιτζάνι μας. Το Group πρέπει πάντα να έχει σταθερή θερμοκρασία. Σε αντίθετη περίπτωση o espresso μας δεν είναι αυτός που πρέπει...

Pressure Gauge:
Είναι οι μετρητές πίεσης (μανόμετρα) που μας ενημερώνουν για την πίεση στο boiler και στο group.

Steam Wand:
Είναι τα ακροφύσια ατμού στη μηχανή espresso.

Water Pump:
Είναι η αντλία νερού η οποία δίνει πίεση 9 bar στο νερό για να μπορεί να περάσει μέσα απο τον αλεσμένο καφέ.
Πηγη.http://www.diloco.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53%3A-espresso&catid=27%3A2008-10-09-08-13-07&Itemid=59&lang=el

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

COFFEE IN GOOD SPIRITS



 'Ετσι απο την διάδοση του IRISH COFFEE φτάσαμε να γίνει παγκόσμιος διαγωνισμός καφές με αλκοόλ που ονομάστηκε COFFEE IN GOOD SPIRITS.......


 Σύμφωνα με τους κανονισμούς ο διαγωνιζόμενος πρέπει σε 8 λεπτά να παρασκευάσει δυο IRISH COFFEES και δυο ροφήματα της επιλογής του με αλκοόλ.

 To 2008  ο Tάσος Δεληχρήστος κατέκτησε τον παγκόσμιο διαγωνισμό COFFEE IN GOOD SPIRITS στην Δανία....Αφού κατέκτησε την ίδια χρονιά στην Θεσσαλονίκη τον Πανελλήνιο διαγωνισμό στην έκθεση CoffeeBiz.
Πηγη.http://baristaacademy.gr/newsite/

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

IRISH COFFEE

               Ο καφές που αγάπησε το ουίσκι



Οχι ακριβώς καφές, όχι ακριβώς κοκτέιλ - σίγουρα όμως ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ένα χειμωνιάτικο, εορταστικό δείπνο...




Ο ΜΥΘΟΣ ΘΕΛΕΙ τον πρώτο Ιρλανδέζικο καφέ να παρασκευάζεται από τον μπάρμαν του αεροδρομίου Σάνον στην Ιρλανδία, μάλλον το 1942. Οι λιγοστοί τότε ταξιδιώτες και επισκέπτες του αεροδρομίου απολάμβαναν τον ιδιαίτερο καφέ πριν από τις πτήσεις και μεταξύ τους σχολίαζαν τη γεύση του· αλλά μέχρι εκεί. Η συζήτηση παρέμενε εντός συνόρων. Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να δοκιμάσει τον ιδιαίτερο αλκοολούχο καφέ ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος περίμενε την πτήση του για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ενθουσιάστηκε, ζήτησε τη συνταγή και την πήρε μαζί του στο Σαν Φρανσίσκο, απ' όπου άρχισαν όλα.

Ο Ιρλανδέζικος καφές, όπως πολύ απλά ονομάστηκε, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, η φήμη και η γεύση του εξαπλώθηκαν στα πέρατα της Γης και εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ζεστά κοκτέιλ. Η παρασκευή ενός Irish coffee δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να ακριβολογήσω, η αυθεντική συνταγή είναι μπελαλίδικη και απαιτεί γνώση, ακρίβεια και δεξιοτεχνία. Θα χρειαστεί να δοκιμάσετε «χωρίς ακροατήριο» μερικές φορές πριν κάνετε το τελετουργικό μπροστά στους φίλους σας.





 ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

• 2 κουταλιές γλυκού μαύρη ζάχαρη
• 60 ml ιρλανδέζικο -φυσικά!- ουίσκι
• 150 - 180 γρ. καυτό, πολύ δυνατό, καφέ φίλτρου
• Ενα μικρό σφηνάκι φρέσκια, ολόπαχη κρέμα γάλακτος (αν βρείτε double cream, να την προτιμήσετε)

Ενα μεγάλο ποτήρι από χοντρό γυαλί, με χαμηλό πόδι (κατάλληλα είναι -με την προϋπόθεση να είναι από χοντρό γυαλί και όχι κρύσταλλο!- τα μεγάλα ποτήρια του κόκκινου κρασιού και κάποια ποτήρια της μπίρας με πόδι)

Θα χρειαστείτε ένα κουτάλι του μπάρμαν, θα το βρείτε στα καταστήματα με πιατικά και ποτήρια καθώς και στις περισσότερες κάβες (είναι ένα κουτάλι λιγότερο κοίλο από τα συνηθισμένα, με πολύ μακρύ χερούλι).

Πρώτα, ζεστάνετε το ποτήρι γεμίζοντάς το με ζεστό νερό και αφήνοντάς το λίγα λεπτά. Αδειάστε το νερό και διαλύστε τη ζάχαρη μέσα στο ουίσκι. Προσθέστε τον καφέ και ανακατέψτε πολύ καλά. Τώρα είναι η ώρα της δεξιοτεχνίας. Κρατήστε το κουτάλι με το αριστερό χέρι με το κυρτό μέρος προς τα πάνω και τη μύτη του να ακουμπάει μόλις στην επιφάνεια του καφέ και στο τοίχωμα του ποτηριού. Με προσοχή και πολύ αργά ρίξτε την κρέμα πάνω στο κουτάλι. Ετσι όπως θα στέκεται στην επιφάνεια του καφέ, ανασηκώνετε σιγά-σιγά το κουτάλι ώστε η μύτη του να είναι πάντα στην επιφάνεια. Μόλις φτιάξετε μια καλή στρώση 3 - 4 εκατοστών, σταματήστε και σερβίρετε αμέσως.

Τips

• Μην αποπειραθείτε να αλλάξετε τις αναλογίες και μη χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος light, φυτική ή μακράς διάρκειας. Θα είναι σκέτη αποτυχία!
• Δεν ανακατεύουμε ποτέ έναν Ιρλανδέζικο καφέ! Πίνουμε το ουίσκι και τον καφέ μέσα από την κρέμα.
• Ιρλανδέζικος καφές χωρίς τουλάχιστον μία κουταλιά ζάχαρη δεν γίνεται. Γιατί η ζάχαρη βοηθάει να είναι τέτοια η σύσταση του μείγματος ώστε να κρατήσει την κρέμα στην επιφάνεια.
• Μπορείτε -στην αρχή - να χτυπήσετε ελαφρώς την κρέμα, φροντίζοντας όμως να παραμείνει ρευστή.
• Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε έναν διπλό εσπρέσο και να συμπληρώσετε με καυτό νερό για να φτάσετε τα 180 ml.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Ο καφές αγαπάει το αλκοόλ, γι' αυτό δοκιμάστε: Ρούμι και Kalhua, Amaretto diSarono και κονιάκ, Τεκίλα και Tia Maria, Cherry Brandy, Κονιάκ. Δεν θα πρόκειται βέβαια για Ιρλανδέζικο καφέ, οπότε ονομάστε τον όπως εσείς θέλετε.
Πηγη.http://www.naspor.gr/journalism/gr-general-purpose/irish-coffee-kaphes-pou-agapese-to-ouiski.html

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

AEROPRESS

Ισως ένας απο τους καλύτερους τρόπους παρασκευής καφέ φίλτρου.Είναι κάτι σχετικά καινούργιο και σίγουρα δεν θα το βρείτε σε μαγαζιά παρά μόνο σε κάποιους ψαγμένους Baristi.   O πρώτος παγκόσμιος διαγωνισμός έγινε το καλοκαίρι στο Λονδίνο.


  
Μοιάζει αρκετά με τη μέθοδο του French press όμως το γεγονός πως χρησιμοποιούμε εμείς τη δύναμη που θα περάσει ο καφές μέσα από το φίλτρο αλλά και το γεγονός πως μετά την εκχύλιση ο καφές δεν μένει μέσα στο θάλαμο εκχύλισης, μας βοηθάει να παρασκευάσουμε μια τέλεια κούπα καφέ στη κυριολεξία .Καθημερινά παρασκευάζονται παγκοσμίος διάφοροι τύποι καφέ. Ο καφές φίλτρου κατέχει το 80% της παγκόσμιας αγοράς σαν ρόφημα. Η ανάγκη να σερβίρουμε ανώτερης ποιότητας καφέ φίλτρου σε μέρη που η παραγωγή και διάθεση του δεν είναι μεγαλύτερη από 8 κούπες (ποσότητα απόδοσης μεγάλης μηχανής φίλτρου) ανά 30 λεπτά (χρόνος που διατηρεί αναλοίωτη ο καφές φίλτρου τη ποιότητα του) έγινε επιτακτική.Το νερό και ο καφές αναμιγνύονται για 10 δευτερόλεπτα στο δοχείο του AEROPRESS. Στη συνέχεια πιέζοντας απαλά το πάνω μέρος της συσκευής (αεροσυμπιεστής) το μίγμα φιλτράρεται μέσα στο ειδικό μικρο-φίλτρο για 20 δευτερόλεπτα, προσφέροντας σας ένα απολαυστικό και πλούσιο σε άρωμα καφέ φίλτρου.


Η μέθοδος αυτή του aeropress έγινε παγκόσμιος διαγωνισμός........το έπαθλο του world aeropress champion 2009.Πηγές.
http://baristachampion.wordpress.com/  και       http://moosis.blogspot.com/