3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

IRISH COFFEE

               Ο καφές που αγάπησε το ουίσκι



Οχι ακριβώς καφές, όχι ακριβώς κοκτέιλ - σίγουρα όμως ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ένα χειμωνιάτικο, εορταστικό δείπνο...




Ο ΜΥΘΟΣ ΘΕΛΕΙ τον πρώτο Ιρλανδέζικο καφέ να παρασκευάζεται από τον μπάρμαν του αεροδρομίου Σάνον στην Ιρλανδία, μάλλον το 1942. Οι λιγοστοί τότε ταξιδιώτες και επισκέπτες του αεροδρομίου απολάμβαναν τον ιδιαίτερο καφέ πριν από τις πτήσεις και μεταξύ τους σχολίαζαν τη γεύση του· αλλά μέχρι εκεί. Η συζήτηση παρέμενε εντός συνόρων. Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να δοκιμάσει τον ιδιαίτερο αλκοολούχο καφέ ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος περίμενε την πτήση του για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ενθουσιάστηκε, ζήτησε τη συνταγή και την πήρε μαζί του στο Σαν Φρανσίσκο, απ' όπου άρχισαν όλα.

Ο Ιρλανδέζικος καφές, όπως πολύ απλά ονομάστηκε, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, η φήμη και η γεύση του εξαπλώθηκαν στα πέρατα της Γης και εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ζεστά κοκτέιλ. Η παρασκευή ενός Irish coffee δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να ακριβολογήσω, η αυθεντική συνταγή είναι μπελαλίδικη και απαιτεί γνώση, ακρίβεια και δεξιοτεχνία. Θα χρειαστεί να δοκιμάσετε «χωρίς ακροατήριο» μερικές φορές πριν κάνετε το τελετουργικό μπροστά στους φίλους σας.





 ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

• 2 κουταλιές γλυκού μαύρη ζάχαρη
• 60 ml ιρλανδέζικο -φυσικά!- ουίσκι
• 150 - 180 γρ. καυτό, πολύ δυνατό, καφέ φίλτρου
• Ενα μικρό σφηνάκι φρέσκια, ολόπαχη κρέμα γάλακτος (αν βρείτε double cream, να την προτιμήσετε)

Ενα μεγάλο ποτήρι από χοντρό γυαλί, με χαμηλό πόδι (κατάλληλα είναι -με την προϋπόθεση να είναι από χοντρό γυαλί και όχι κρύσταλλο!- τα μεγάλα ποτήρια του κόκκινου κρασιού και κάποια ποτήρια της μπίρας με πόδι)

Θα χρειαστείτε ένα κουτάλι του μπάρμαν, θα το βρείτε στα καταστήματα με πιατικά και ποτήρια καθώς και στις περισσότερες κάβες (είναι ένα κουτάλι λιγότερο κοίλο από τα συνηθισμένα, με πολύ μακρύ χερούλι).

Πρώτα, ζεστάνετε το ποτήρι γεμίζοντάς το με ζεστό νερό και αφήνοντάς το λίγα λεπτά. Αδειάστε το νερό και διαλύστε τη ζάχαρη μέσα στο ουίσκι. Προσθέστε τον καφέ και ανακατέψτε πολύ καλά. Τώρα είναι η ώρα της δεξιοτεχνίας. Κρατήστε το κουτάλι με το αριστερό χέρι με το κυρτό μέρος προς τα πάνω και τη μύτη του να ακουμπάει μόλις στην επιφάνεια του καφέ και στο τοίχωμα του ποτηριού. Με προσοχή και πολύ αργά ρίξτε την κρέμα πάνω στο κουτάλι. Ετσι όπως θα στέκεται στην επιφάνεια του καφέ, ανασηκώνετε σιγά-σιγά το κουτάλι ώστε η μύτη του να είναι πάντα στην επιφάνεια. Μόλις φτιάξετε μια καλή στρώση 3 - 4 εκατοστών, σταματήστε και σερβίρετε αμέσως.

Τips

• Μην αποπειραθείτε να αλλάξετε τις αναλογίες και μη χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος light, φυτική ή μακράς διάρκειας. Θα είναι σκέτη αποτυχία!
• Δεν ανακατεύουμε ποτέ έναν Ιρλανδέζικο καφέ! Πίνουμε το ουίσκι και τον καφέ μέσα από την κρέμα.
• Ιρλανδέζικος καφές χωρίς τουλάχιστον μία κουταλιά ζάχαρη δεν γίνεται. Γιατί η ζάχαρη βοηθάει να είναι τέτοια η σύσταση του μείγματος ώστε να κρατήσει την κρέμα στην επιφάνεια.
• Μπορείτε -στην αρχή - να χτυπήσετε ελαφρώς την κρέμα, φροντίζοντας όμως να παραμείνει ρευστή.
• Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε έναν διπλό εσπρέσο και να συμπληρώσετε με καυτό νερό για να φτάσετε τα 180 ml.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Ο καφές αγαπάει το αλκοόλ, γι' αυτό δοκιμάστε: Ρούμι και Kalhua, Amaretto diSarono και κονιάκ, Τεκίλα και Tia Maria, Cherry Brandy, Κονιάκ. Δεν θα πρόκειται βέβαια για Ιρλανδέζικο καφέ, οπότε ονομάστε τον όπως εσείς θέλετε.
Πηγη.http://www.naspor.gr/journalism/gr-general-purpose/irish-coffee-kaphes-pou-agapese-to-ouiski.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου