3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Arabica vs Robusta

Τα δύο είδη χαρακτηρίζονται από διαφορετικές χημικές ουσίες, που μετά το καβούρδισμα δίνουν διαφορές στο άρωμα και στη γεύση.





Ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, υπάρχει λοιπόν διαφορά στις ουσίες που δίνουν το άρωμα, δηλ. στα λίπη, στα σάκχαρα και στις πρωτεΐνες, που υφίστανται μεγάλες μετατροπές κατά την επεξεργασία του καφέ. Συνοπτικά, ο σπόρος Arabica δίνει ένα αρωματικό ρόφημα, λιγότερο πικρό και λιγότερο στυφό από το σπόρο Robusta(1,2-1,7% καφεΐνη στον Arabica-1,6-3,2% ή περισσότερο στο Robusta)



Όσον αφορά στη γευστική αξιολόγηση, το καλύτερο σύγχρονο όργανο καταμέτρησης είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, καθώς κανένας τεχνικός εξοπλισμός δε μπορεί να εξασφαλίσει τον ίδιο βαθμό ακρίβειας. Ο άνθρωπος είναι μια σύνθετη βιολογική ύπαρξη, του οποίου όμως ο εγκέφαλος δεν έχει την ικανότητα να αποθηκεύει και να ανακτά όλο το εύρος των αισθητικών ερεθισμάτων που λαμβάνει. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαρκώς αποσπάται από σκέψεις και από συναισθήματα, ακόμα και όταν κάποιος επιχειρεί μια αντικειμενική διαδικασία εκτίμησης.
Τα ερεθίσματα που αφορούν στην όσφρηση είναι πολύ προσωρινά και είναι αδύνατο να αναπαραχθούν αν η προσοχή του δοκιμαστή αποσπαστεί έστω και για λίγο. Γι’ αυτό επιβάλλεται η ησυχία κατά τη διαδικασία της δοκιμής
Έχει αποδειχθεί ότι η πιο κατάλληλη ώρα για να δοκιμάσει και να αξιολογήσει κανείς καφέ είναι μεταξύ 10 και 12 το πρωί. Έχει περάσει αρκετή ώρα από το πρωινό γεύμα και η μεσημεριανή πείνα δεν είναι ακόμα έντονη. Αν υποθέσουμε ότι ο δοκιμαστής δεν τρώει μεσημεριανό αργότερα από τη 1μμ και ότι δεν τρώει υπερβολικά, η αμέσως επόμενη καλύτερη ώρα για τη δοκιμή καφέ είναι 4-6μμ

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

SCAE EVENT June 22 - 24 in Maastricht



Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Coffee in Good Spirits....
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Latte Art...
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cup Tasters....
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cezve Ibriκ...






Πηγη.http://scae.com/events.html

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Πανελλήνια Πρωταθλήματα Barista 2011

Πανελλήνιος Πρωταθλητής Barista 2011: Δοματιώτης Στέφανος

Πανελλήνιος Πρωταθλητής Latte Art 2011: Λουκάκης Χρήστος

Πανελλήνιος Πρωταθλητής Cup Tasters 2011: Ουζουνίδης Κυριάκος


Πανελλήνιος Πρωταθλητής Coffee in Good Spirits 2011: Παπαιωάνου Δημήτρης

Πανελλήνιος Πρωταθλητής Ibrik/Cezve 2011: Αράπογλου Κώστας