3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΙ ΚΑΦΕΔΕΣ

Η Ιστορία του χάρτινου φίλτρου

Έτος 1908 κάπου στη Δρέσδη της Γερμανίας όπου μία συνηθισμένη γυναίκα έφτιαχνε τον καφέ της, τότε που έπρεπε ο αλεσμένος καφές να βράζεται και να περνάει από φίλτρα φτιαγμένα από λινό ύφασμα.

Αλλά ο καφές δεν της άρεσε γιατί της άφηνε μία πικρίλα, κάτι όμως που την έκανε να ψάξει να βρεί τρόπο τέτοιο, ώστε να την εξαφανίσει...

Έκανε πολλές δοκιμές, αυτό το ανήσυχο πνεύμα, μέχρι που σκέφτηκε να δοκιμάσει στυπόχαρτο, το χαρτί που στέγνωναν το μελάνι γραφής και που ακόμα χρησιμοποιείται για να αφαιρούμε διάφορους λεκέδες από τα ρούχα.

Πήρε λοιπόν λίγο χαρτί από το σημειωματάριο του γιού της, το έκανε σαν χωνί και πέρασε τον καφέ από μέσα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που αμέσως σκέφτηκε ότι αν κατάφρνε να βγάλει την ιδέα της στο εμπόριο, κάτι θα κέρδιζε.
Στις 8 Ιουλίου κατωχύρωσε τη πατέντα της και άνοιξε μία μικρή επιχείρηση κατασκευής χάρτινων φίλτρων με το τίτλο Melitta Bentz company.

Η εταιρεία της έχει ακόμα μεγάλο ρόλο στη παγκόσμια αγορά των αναλώσιμων καφέ και μηχανών.

Θα περάσουν σχεδόν 50 χρόνια μέχρι να ανοίξει η δεύτερη εταιρεία του ίδιου κλάδου, η Bunn, που με τη σειρά της και αυτή θα καινοτομίσει και θα φτιάξει την πρώτη αυτόματη μηχανή φίλτρου το 1963, που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα.
Πηγη.http://www.thefoodproject.gr/page.aspx?itemID=SPG487

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΣΠΡΕΣΣΟ

Η δημιουργία του εσπρέσσο ξεκίνησε το 1822 στην Γαλλία με την εφεύρεση της πρώτης μηχανής ακατέργαστου Εσπρέσσο. Η μηχανή αυτή όμως τελειοποιήθηκε στην Ιταλία και η κατανάλωση εσπρέσσο έγινε κομμάτι της καθημερινής ζωής των Ιταλών. Εσπρέσσο στα Ιταλικά σημαίνει άμεσο, γρήγορο.
Στην πραγματικότητα ο όρος «εσπρέσσο», χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαδικασία με την οποία παρασκευάζεται ο συγκεκριμένος καφές και όχι το είδος του.
Πηγη.http://www.barretti.com/el/peri-kafe/istoria
frappe φραπέ
Σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο ή απλά την ζωηρά διανθισμένη περιγραφή της πραγματικότητας ο φραπέ ανακαλύθηκε τυχαία κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης του 1957. Ο κ. Δημήτρης Βακόνδιος, πωλητής στο περίπτερο καφέδων και προϊόντων επεξεργασμένου γάλακτος του εισαγωγέα Ανδρέα Δρίτσα, κατά την διάρκεια διαλλείματος και μη διαθέτοντας ζεστό νερό έβαλε στιγμιαίο καφέ Nescafe σε ένα σέικερ μαζί με κρύο νερό και ζάχαρη, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ. Όπως ο ίδιος δήλωσε μετά από χρόνια, δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου αναψυκτικού στην Ελλάδα.
Η ελληνική έκδοση της wikipedia αναφέρει τα εξής για τον φραπέ: “Ο καφές φραπέ είναι ένας ελληνικός καφές που παρασκευάζεται από στιγμιαίο μεν καφέ ειδικής επεξεργασίας αφυδάτωσης και πίνεται παγωμένος, με καλαμάκι. Διατίθεται στο εμπόριο σε ατομικά φακελάκια ή σε άλλη συσκευασία μεταλλική ή ακόμη και με πλαστικό σέικερ.” Η λέξη frappe προέρχεται από την Γαλλική γλώσσα και σημαίνει χτυπημένος ή ανακατεμένος, αλλά ως γνωστόν στην καθομιλούμενη συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε και τις λέξεις φραπεδιά ή φραπεδούμπα.
Άκρως αληθινό και ενδιαφέρον είναι το σχόλιο στο αγγλικό άρθρο της wikipedia για τον φραπέ που αναφέρει: “Frappe-loving Greeks are often very exacting as to the precise amounts of coffee and sugar they want in their coffee and can raise quite a fuss if the coffee served to them does not seem to comply to what they ordered.”
Η επιτυχία του φραπέ οδήγησε στην δημιουργία διάφορων παραλλαγών με την προσθήκη ποτού και παγωτού, ενώ αργότερα αποτέλεσε την αιτία και αφορμή για την ανακάλυψη του espresso freddo ή cappuccino freddo ή απλά φρεντοτσίνο στα ελληνικά.
Πηγη.http://www.pestaola.gr/frappe-coffee-history/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου