3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης...

Όλοι μας λίγο ως πολύ, έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης όχι μόνο στο βιοτικό μας επίπεδο αλλά και σε προσωπικό και βαθύτερα συναισθηματικό επίπεδο.Υπάρχει φόβος και απόγνωση που δεν αφορά μόνο την εξάντληση των οικονομικών αποθεμάτων. Στην ουσία πρόκειται για μια κρίση εμπιστοσύνης.
Το οικονομικό σύστημα καταρρέει, οι κυβερνήσεις που υποτίθεται ότι έπρεπε να μας προστατεύουν έχουν χάσει τον έλεγχο και οι άνθρωποι που εμπιστευτήκαμε μας πρόδωσαν.
Σε ποιόν θα στραφούμε; Ποιόν μπορούμε να εμπιστευτούμε; Η κρίση έχει κλονίσει όχι μόνο την αίσθηση της οικονομικής μας ασφάλειας αλλά κυρίως την πίστη μας στην ακεραιότητα των θεσμών και των ηγεσιών.
Ας μη ξεχνάμε ότι το χρήμα είναι ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα του πολιτισμού μας, μαζί με το σεξ και τον χρόνο. Τα οικονομικά θέματα προφανώς συνδέονται στενά με την αίσθηση της ασφάλειας, την αυτοεκτίμηση, την προσωπική ταυτότητα, την ισχύ, την ελπίδα και πολλά ακόμα.
Γυναίκες και άντρες έχουν συνήθως διαφορετική σχέση με το χρήμα και μπορεί να δίνουν διαφορετικό νόημα στην κρίση. Παραδοσιακά, οι άντρες σχετίζονται με το χρήμα σαν μέρος του ρόλου τους ως πάροχοι και προστάτες και έτσι το χρήμα συνδέεται με την προσωπική τους ταυτότητα και την αυτοεκτίμησή τους. Οι γυναίκες συχνά σχετίζουν τα χρήματα περισσότερο με την ασφάλεια και την ικανότητα να φροντίζουν τα παιδιά και την οικογένειά τους απ’ ότι με την ταυτότητά τους. Φυσικά αυτές οι γενικεύσεις δεν μπορεί να ισχύουν σε όλες τις πολιτισμικές ή ηλικιακές ομάδες, σε ανθρώπους με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις κοκ.




 Ας δούμε ποιες είναι οι συναισθηματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
· Φόβος & Απόγνωση για την οικονομική κατάρρευση
· Κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς (κυβερνήσεις, πολιτικές ηγεσίες)
· Αίσθηση προδοσίας
· Ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον
· Χάσιμο ελπίδας - Απελπισία
· Αίσθηση απώλειας ελέγχου
· Μείωση της αίσθησης προσωπικής ισχύος
· Κλονίζεται η προσωπική ταυτότητα ιδιαίτερα σε κείνους που έχουν το ρόλο του πάροχου και του προστάτη της οικογένειας
· Πτώση αυτοεκτίμησης
Με τόσο σοβαρές επιπτώσεις, δεν είναι περίεργο ότι πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κατάθλιψη ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Γιατί, τα συμπτώματα της κατάθλιψης έχουν άμεση σχέση με όσα προαναφέραμε. Ας δούμε ποια είναι:
Συμπτώματα της κατάθλιψης
· Αδικαιολόγητη και επίμονη θλίψη, δυστυχία.
· Έλλειψη ευχαρίστησης και ενδιαφέροντος για τη ζωή
· Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας, απελπισίας, ανημπόριας
· Έλλειψη συγκέντρωσης που δυσχεραίνει την καθημερινή δραστηριότητα
· Διαταραχές του ύπνου/της όρεξης
· Έλλειψη ενέργειας, συνεχής αίσθηση κόπωσης
· Σκέψεις αυτοκτονίας
· Απώλεια διάθεσης για σεξ.
· Ευερεθιστότητα, ταραχή, νευρικότητα ή υπερβολική απάθεια.
· Επίμονα σωματικά προβλήματα που δεν αποκαθίστανται παρά την θεραπευτική αγωγή.
Όσο περισσότερα απ’ αυτά τα συμπτώματα αναγνωρίζουμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να μιλάμε για διάγνωση κατάθλιψης, η οποία μπορεί να είναι ήπια ή αρκετά σοβαρή ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου