3rd Wave Coffee...Στόχος αυτού του νέου κύματος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα μεταξύ του farmer, του roaster και του barista που σκοπό έχει την ανάδειξη του καφέ σε τέχνη.....

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

CUPPING


CuppingCupping
     Η διαδικασία του cupping είναι μια ¨τελετουργία“ εξέτασης δειγμάτων καφέ. Η διαδικασία αυτή θα κρίνει πολλά για την... τύχη ενός χαρμανιού. Απο την τιμή του μέχρι και το μέλλον του... Οργανώνεται συνήθως απο τους παραγωγούς και τους εμπόρους για να μπορέσουν να κατλάβουν την ποιότητα του καφέ, το είδος του, την προέλευση του, ακομά και την μέθοδο με την οποία επεξεργάσθηκε. Για να βγούν αξιόπιστα αποτελέσματα η διαδικασία αυτή γίνεται απο επαγγελματίες του είδους χωρίς αυτό να σημαίνει οτι κάποιος που έχει σαν hobby τον καφέ δεν μπορεί να βγάλει το ίδιο ασφαλή συμπεράσματα. Οι συνθήκες που γίνεται είναι συγκεκριμένες και πολλές φορές μοιάζουν υπερβολικές σε κάποιον που δεν γνωρίζει απο πρώτο χέρι πόσο εύκολα επηρεάζεται η γεύση και η όσφρηση απο διάφορους παράγοντες...

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ CUPPING
 
 
CuppingCupping
      χώρος στον οποίο θα γίνει η καταγραφή των δειγμάτων πρέπει να είναι καθαρός, δεν πρέπει να υπάρχουν οσμές και καλό θα είναι να υπάρχει καλός φυσικός φωτισμός. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι σεε κανονικά επίπεδα δηλαδή γύρω στους 20-25 βαθμούς και η υγρασία 50-70%. Τα μηχανήματα και όλα τα αξεσουάρ που θα έρθουν σε επαφή με τον καφέ θα πρέπει να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση και φυσικά καθαρά .Θα χρειαστούμε λοιπόν μια μηχανή καβουρδίσματος στην οποία θα ψησουμε τα δείγματα μας, έναν μύλο αλέσεως καφέ, ένα βραστήρα νερού., ενα ειδικό κουτάλι με μια ιδιαίτερο σχεδιασμό ο οποίοςδιευκολύνει την διαδικασία της δειγματολειψίας. Στο τραπέζι μοιράζονται ποτήρια με ζεστό νερό για να ξεπλυθεί το κουτάλι μετά απο την κάθε δοκιμή και ποτήρια με νερό σε θερμοκρασία δωματίου για τους δοκιμαστές.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 Τα δείγματα του αλεσμένου καφέ τοποθετούνται στα φλιτάζνια και ακριβώς δίπλα ένα δείγμα του κόκκου. Φυσικά η δοκιμή γίνεται χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Ο δοκιμαστής γεμίζει προσθέτει ζεστό νερό στο φλιτζάνι. Η μεγαλύτερη ποσότητα του αλεσμένου καφέ θα βυθιστεί στον πάτο του φλιτζανιού αλλα μια μικρή ποσότητα θα παραμείνει επάνω. Αφού αφήσει 2-3 λεπτά να περάσουν θα αρχίσει την δοκιμή η οποία γίνεται με τα εξής 3 βήματα: 1.‘Οσφρηση του καφέΟ εξεταστής μυρίζει το δείγμα και προσπαθεί να ξεχωρίσει το ιδιαίτερο του άρωμα.2.ΓεύσηΟ δοκιμαστής αφού αφήσει στην άκρη την κρούστα που έχει δημιουργηθεί παίρνει με το κουτάλι μια μικρή ποσότητα καφέ και την ρουφάει με δύναμη. Δεν καταπίνει το δείγμα αλλα το κρατάει για λίγη ώρα στο στόμα του. Μόλις τελειώσει με το συγκεκριμένο δείγμα ξεπλένει το στόμο με νερό.3.Καταγραφή σημειώσεωνΚαταγράφονται σημειώσεις για το κάθε δείγμα που δοκιμάστηκε.
Πηγη.http://www.diloco.com/index.php?option=com_content&view=article&id=55%3Acupping&catid=27%3A2008-10-09-08-13-07&Itemid=59&lang=de

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

CAPPUCCINO


CappuccinoΤο Ιταλικό όνομα cappuccino, προέρχεται από τη λέξη “cappuccio” την κουκούλα που συνήθιζαν να φορούν στο Τάγμα των Καπουτσίνων μοναχών, το οποίο δημιουργήθηκε το 1525 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επαναφορά του Καθολικισμού στην Ευρώπη. Ακόμα ονομάστηκε έτσι, γιατί το χρώμα του καφέ έμοιαζε με το χρώμα του ράσου των Καπουτσίνων.
Ένας καλός cappuccino, χρειάζεται την ίδια προσοχή που χρειάζεται να φτιαχτεί ένας καλός espresso. Ο cappuccino, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας espresso με γάλα.
CappuccinoΤο γάλα όμως παίζει σημαντικό ρόλο στη παρασκευή του και πρέπει να ζεσταθεί στη σωστή θερμοκρασία και ο αφρός του να έχει τη σωστή πυκνότητα. Επιπλέον να είναι λεπτός, καθαρός και να «στέκεται» πολύ χρόνο. Η θερμοκρασία του γάλακτος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 70 βαθμούς και ποτέ δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεται.
Η επιτυχία του cappuccino, κατοχυρώνεται στην απόλαυση που προσφέρει και τον κάνει διαφορετικό από άλλους καφέδες.
Όλες οι αισθήσεις μας, εκτός της ακοής, συμβάλλουν για να προσδιοριστεί η ποιότητα ενός καλού cappuccino. Η όραση εξετάζει το πορσελάνινο φλιτζάνι, τα χρώματα του καφέ και του γάλακτος. Το λεπτό άρωμα ξυπνάει την όσφρηση και η γεύση ενισχύεται με την αντίθεση αλλά και ισορροπία του έντονου καφέ και της ιδιαιτερότητας του γάλακτος.
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε συνδυασμό με τη γεύση κάνει τον cappuccino, να ξεχωρίζει στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Cappuccino Viennese

Είναι, ο ιταλικός cappuccino, με σαντιγί στη θέση του γάλακτος και του αφρού και προσθήκη κανέλας στην κορυφή της κρέμας.

Cappuccino Italian

CappuccinoΑναλογίες:
1/3 καφές espresso
1/3 γάλα
1/3 αφρόγαλα
Προτιμούμε πλήρες γάλα με λιπαρά 3-6% Θερμοκρασία γάλακτος έως 70 βαθμούς
Παρασκευή:
Παρασκευάστε έναν espresso σε μεγάλο φλιτζάνι
Φτιάξτε τον αφρό βυθίζοντας το ακροφύσιο ατμού στο γάλα
Μόλις ο αφρός φτάσει στον απαιτούμενο όγκο και πυκνότητα τοποθετείστε τον στο φλιτζάνι
Πηγη.http://www.netlife.gr/coffee/cappuccino-step-by-step/

CAPPUCCINO LATTE ART

roseta
Ο cappuccino είναι ρόφημα με βάση τον espresso και το γάλα. Αποτελείται αναλογικά από 1/3 καφέ espresso, 1/3 γάλα και 1/3 αφρό(κρεμώδη) γάλακτος.
Η επιτυχημένη παρασκευή του βασίζεται στην επιτυχία των επιμέρους συστατικών του. Πιο συγκεκριμένα παρασκευάζουμε έναν άριστο espresso και προσθέτουμε γάλα χτυπημένο στον ατμό του ακροφυσίου της μηχανής σε θερμοκρασία μέχρι περίπου 70oC. Πρέπει να σημειωθεί ότι το γάλα θα πρέπει να έχει χτυπηθεί με τέτοια τεχνική ώστε να δώσει τις απαραίτητες αναλογίες κρέμας και γάλακτος. Η τεχνική αυτή είναι πολύ σημαντική και απαιτεί εξάσκηση αλλά μόλις κατακτηθεί θα μετατρέψει τον cappuccino σε χώρο έκφρασης γνωστό και ως Latte art!

ΓΑΛΑ....


Βασικό συστατικό ενός καλού cappuccino ειναι η κρέμα (αφρόγαλα).
Η κρέμα δημιουργείται φουσκώνοντας το γάλα στον ατμό και θέλει αρκετή εξάσκηση για φτάσεις στην τέλεια, χωρίς φουσκάλες, κρέμα. Η εξάσκηση όμως εκτός από υπομονή θέλει και γάλα και δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος να θέλει να χαλάσει λίτρα και λίτρα γάλα απλά για να πειραματιστεί.
Ένας εύκολος τρόπος για να εξασκηθεί κανείς λοιπόν είναι το υγρό σαπούνι για τα πιάτα. Βάζοντας μία και μόνο σταγόνα σε μια γαλατιέρα με νερό, έχουμε το τέλειο εργαλείο εξάσκησης. Φουσκώνοντας το νερό με το σαπούνι στον ατμό δημιουργούνται φυσαλίδες παρόμοιες με αυτές που δημιουργουνται στο γάλα και το αποτέλεσμα ειναι μια τέλεια κρέμα από μικροσκοπικές φυσαλίδες σαπουνιού εφόσον όλα έχουν γίνει σωστά. Η κρέμα που θα φτιάχνουμε θα πρέπει να είναι λεία , χωρίς μεγάλες φουσκάλες και να διατηρείται (να μην κάτσει) για 10-15 λεπτά.
Με αρκετές προσπάθειες αλλά χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ευρώ μπορούμε να φτάσουμε στο τέλειο, το οποίο ειναι απαραίτητο για έναν απολαυστικό cappuccino και το ξεκίνιμα του latte art.
Πηγη.http://www.baristanet.gr/coffee/coffeesection/rofimata/cappuccino.html

   

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Συχνή Ερώτηση: Γιατί ο καφές μου είναι πικρός;

  Ο φρέσκος ποιοτικός καφές Arabica, έχει κάποια πικρά συστατικά (όπως καφείνη-ένα από τα πιό πικρά συστατικά), τα οποία όμως συνυπάρχουν σε ισσοροπία με τα υπόλοιπα συσταικά που προσδίδουν μια σχετική γλυκήτητα και ένα ευχάριστο πλούσιο άρωμα. Δυστυχώς, οι πιο πολλοί άνθρωποι πίνουν καφέ κακής ποιότητας (και μπαγιάτικο!) φτιαγμένο με μηχανές κατώτερης ποιότητας με αποτέλεσμα ο καφές αυτός να είναι πικρός, χωρίς ιδιαίτερη γεύση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σπάνια κάποιος προτιμά να πίνει το καφέ του σκέτο χωρίς γάλα ή χωρίς ζάχαρη.Το άρωμα και η σωστή θερμοκρασία είναι δυο σημαντικά στοιχεία ενός καλού καφέ. Η κούπα του καφέ (ή φλυτζάνι) πρέπει να έχει σωστή διάμετρο για να αφήνει το άρωμα του καφέ να φτάνει στη μύτη. Μην ξεχνάμε ότι το άρωμα είναι ο βασικός παράγοντας που επηρρεάζει την αίσθηση της γεύσης. Η κούπα του καφέ θα πρέπει επίσης να κρατά τον καφέ ζεστό για πολλή ώρα. Κούπες και φλυτζάνια με χοντρά τοιχώματα από πορσελάνη έχουν αυτή τη δυνατότητα.  Μια πρόσφατη τάση είναι τα ποτήρια με διπλά τοιχώματα όπως τα βραβευμένα Canteen, Pavina... της Bodum ή τα ατσάλινα ποτήρια με διπλά τοιχώματα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.Βεβαια αυτό σημαινει ότι ο χειριστής  πρέπει να ακολουθεί βασικούς κανόνες, και διαδικασίες καθαρισμού της μηχανής. Μια καθαρή μηχανή παράγει πιο εύγεστο καφέ από μια βρώμικη. Ένας από τους παράγοντες που επηρρεάζουν την παρουσία κρέμας στο εσπρέσο είναι η καθαριότητα της μηχανής. Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά όπως της φημισμένης εταιρίας URNEX που με τακτική χρήση εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της μηχανής.Το νερό που χρησιμοποιείται για ένα καφέ πρέπει να είναι καθαρό, με ευχάριστη γεύση. Μην ξεχνάμε ότι το νερό αποτελεί το 98% μιας κούπας καφέ! Αν είναι δύσκολο να βρεθεί τέτοιο νερό σε μια περιοχή τότε η καλύτερη λύση είναι η χρήση ενός ποιοτικού εγκεκριμένου συστήματος φιλτραρίσματος νερού. Είναι καλό και για την υγεία...Ένας άλλος παράγοντας είναι η πρώτη ύλη του καφέ.  Οι γκουρμέ καφέδες, specialty coffees, estate coffees μπορεί να κοστίζουν περισσότερο αλλά έχουν πιο πλούσιο άρωμα, γεύση, σώμα, και γενικότερα το όλο προφίλ μπορεί να συγκριθεί με τη διαφορά ενός κοινού κρασιού με ένα κρασί πολύ υψηλής ποιότητας. Η απόλαυση που παίρνει κανείς από ένα μια κούπα φρέσκου γκουρμέ καφέ είναι ξεχωριστή.Βέβαια ακόμα και ο πιό ακριβός καφές είναι άχρηστος αν είναι μπαγιάτικος.   

Πηγη.http://www.freshcoffeeshop.com/Coffee/el/coffee-basics/basics

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


 






Image
Η σοκολάτα προάγει την υγεία;

Είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα πολλά διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα σ΄ ένα και μόνο προϊόν.

Τα λιπαρά διακρίνονται σε 2 βασικές κατηγορίες. Τα ακόρεστα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και τα κεκορεσμένα. Η πιο γνωστή πηγή ακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, με κύριο συστατικό το ελαϊκό οξύ. Γενικά τα ακόρεστα λιπαρά έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την κακή (LDL) – όπως συνηθίζεται να ονομάζεται – χοληστερίνη στο αίμα και να αυξάνουν την καλή (HDL) ονομαζόμενη χοληστερίνη. Τα κεκορεσμένα λιπαρά αντίθετα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την κακή χοληστερίνη, ενώ συμπεριφέρονται ουδέτερα όσον αφορά την αύξηση ή μείωση της καλής χοληστερίνης, με εξαίρεση τα trans λιπαρά που περιέχονται κυρίως στα τηγανιτά και προκαλούν ταυτόχρονα και μείωση στην καλή χοληστερίνη. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και κορεσμένα λιπαρά οξέα που από μακροχρόνιες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι δεν προκαλούν καμία αλλαγή στα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και επομένως υπάρχει συμμετοχή στην δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Εξέχουσα θέση ανάμεσα σε αυτά τα είδη λιπαρών κατέχει το στεατικό οξύ.

Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%) (μονοακόρεστο λίπος) και το στεατικό (35%) και παλμιτικό οξύ (25%) (κορεσμένα λίπη), ενώ το υπόλοιπο λίπος είναι πολυακόρεστο (5% λινελαϊκό οξύ). Γενικά όπως προαναφέρθηκε η κατανάλωση κορεσμένου λίπους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου καθώς αυξάνει την οξειδωμένη LDL και τους παράγοντες σχηματισμού θρόμβου. Από την άλλη πλευρά, το μονοακόρεστο λίπος έχει βρεθεί ότι μειώνει τους αθηρογόνους παράγοντες. Όσον αφορά τη σοκολάτα, το στεατικό οξύ είναι το μοναδικό κορεσμένο λιπαρό οξύ που δεν αυξάνει την χοληστερόλη. Έτσι η αθηρογόνος δράση του παλμιτικού οξέος (αυξάνει τη χοληστερόλη) αντισταθμίζεται από τη δράση του ελαϊκού (μειώνει τη χοληστερόλη). Γι αυτό το λόγο η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας δεν επιφέρει αρνητικές επιδράσεις στα λιπίδια, εφόσον η πρόσληψη ολικού λίπους και θερμίδων κυμαίνονται στα φυσιολογικά όρια. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη!

Το ασβέστιο,  μαγνήσιο και κάλιο που περιέχει η σοκολάτα έχει βρεθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης και στη μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, προσδίδοντας έτσι στη σοκολάτα επιπλέον διατροφική αξία. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει αλκαλοειδή, δηλαδή οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό. Η πιο σημαντική είναι η θεοβρωμίνη (μεταβολίτης της καφεΐνης), η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεφρά δρώντας ως ελαφρύ διουρητικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου τριπλάσια ποσότητα θεοβρωμίνης συγκριτικά με τη σοκολάτα γάλακτος. Η καφεΐνη, αντιθέτως,   βρίσκεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες στη σοκολάτα σε σχέση με τον καφέ, τσάι και αναψυκτικά τύπου cola. Μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6 mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150 mg!!!

Επίσης, μετά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η σοκολάτα περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής με αντικαταθλιπτική δράση).

Όλοι οι τύποι σοκολάτας περιέχουν πολυφαινόλες που χαρακτηρίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Αυτές οι φυτοχημικές ουσίες αναφέρονται από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολόγων και ως θρεπτοφαρμακευτικές ουσίες, επειδή παρέχουν όφελος στην υγεία.  Στις πολυφαινόλες ανήκουν τα φλαβονοειδή, στα οποία περιλαμβάνονται τόσο οι απλές κατεχινικές ενώσεις, όσο και οι σύνθετες προκυανίδες.

Δεν έχουν αναγνωριστεί οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων τα φυτοχημικά βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιοπαθειών, παρόλο που αρκετές υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση. Οι επιδράσεις των φλαβονοειδών στην καρδιά και στην κυκλοφορία οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της χοληστερόλης, και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας. Οι έρευνες in νitrο έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή του κακάο ανακόπτουν την οξείδωση των λιποπρωτεΐνών LDL και έχουν δραστικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα  εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών. Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Οι κατεχινικές ενώσεις προλαμβάνουν το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, μεταβάλλουν την συνοχή και δομή της κυτταρικής μεμβράνης. Οι προκυανιδίνες αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της προστακυκλίνης στο πλάσμα και μειώνουν τα επίπεδα λευκοτριενίων του πλάσματος. Η προστακυκλίνη κατασκευάζεται από το αγγειακό επιθήλιο και προάγει την αγγειοδιαστολή, αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, το σχηματισμό θρόμβων αίματος και την εισχώρηση της χοληστερόλης LDL στο αρτηριακό τοίχωμα. Αντίθετα, τα λευκοτριένια είναι αγγειοσυσταλτικά, προκαλώντας αργή και συνεχή σύσπαση στους λείους μυς των αιμοφόρων αγγείων, και μπορούν να είναι αίτια συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Μείωση της αναλογίας λευκοτριενίων / προστακυκλίνης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα αιμοπετάλια και πιθανώς στη φλεγμονή και την αγγειοδιαστολή. Μία περαιτέρω δράση των πολυφαινολών του κακάο που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η ικανότητα τους να ρυθμίζουν τα ανοσοκύτταρα λόγω της επίδρασης τους στη μεταγραφή του γονιδίου της ιντερλευκίνης-2. Έχει προταθεί ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού θα μπορούσαν να είναι υπαίτιες για πολλές περιπτώσεις αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών νόσων.

Image

Τι δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες για το ρόλο της στην υγεία;

Νέα έρευνα δείχνει τώρα ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να χαμηλώνει τη ψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς.

Από έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης σε ασθενείς με ιδιοπαθή υπέρταση, που τους χορηγήθηκε μαύρη και άσπρη σοκολάτα, παρουσιάστηκε μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης, βελτίωση της κατάστασης των αγγείων και αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη των κυττάρων. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν άσπρη σοκολάτα παρουσίασαν σταθερότητα στην αρτηριακή πίεση τους, στην ινσουλινοευαισθησία και στον τρόπο λειτουργίας των αγγείων, σε αντίθεση με εκείνους που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα. Αυτό οφείλεται επειδή η άσπρη σοκολάτα περιέχει λιγότερο κακάο και περισσότερο γάλα από την μαύρη σοκολάτα και κατά συνέπεια η περιεκτικότητα της σε φλαβονοειδή είναι μικρότερη. Σε μετρήσεις που έγιναν προέκυψε ότι μια πλάκα σοκολάτα γάλακτος 100 γραμμαρίων περιέχει 40 mg αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ μια αντίστοιχη σε βάρος πλάκα σοκολάτας υγείας περιέχει 90 mg.

Δράσεις στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων φαίνεται να έχει το κακάο της σοκολάτας.

Το πανεπιστήμιο της Georgetown, σε έρευνα που διεξήγαγε, απομόνωσαν μια ουσία του κακάο, την προκυανιδίνη για να εξετάσουν την δράση της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού. Βασικός σκοπός της έρευνας ήταν η εξακρίβωση των πιθανών δράσεων της προκυανιδίνης σε γονίδια που συνδέονται στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Το πόρισμα της έρευνας κατέληξε ότι με την υποβολή της προκυανιδίνης σταματούσε ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων. Παρόλο που δεν έχει βρεθεί ακριβώς ο τρόπος δράσης της προκυανιδίνης, εικάζεται παρόμοια δράση και για άλλους τύπους καρκίνου.

Έρευνα παρουσιάζει την θεοβρωμίνη, που περιέχεται στο κακάο της σοκολάτας να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση.

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης απέναντι στον βήχα, ένα συχνό αντανακλαστικό προστασίας από ορισμένες καταστάσεις, πλην όμως σε μακροχρόνια βάση γίνεται κουραστικός και κουράζει τον ασθενή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεϊνη που σήμερα θεωρείται πολύ καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς να εμφανίζει παρενέργειες. Η δράση της θεοβρωμίνης είναι περιφερική και όχι στον εγκέφαλο, σταματώντας τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, υπεύθυνο για τον βήχα. Εντούτοις είναι λάθος προς το παρόν να ισχυριστούμε ότι αντικαθιστούμε τα αντιβηχικά φάρμακα με σοκολάτα για να αντιμετωπίσουμε το βήχα.

Η σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό.

Στην Νέα Υόρκη διεξήχθη έρευνα για το συναισθήματα προκαλούνται στον εγκέφαλο υγιών εθελοντών όταν βλέπουν ή σκέφτονται αγαπημένα τους εδέσματα όπως η σοκολάτα. Η εξέταση αυτή έγινε με ειδικό σπινθηρογράφημα. Τα ευρήματα της έρευνα αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα δεν δημιουργεί εθισμό., και αυτό επειδή δεν ήταν μόνο η σοκολάτα που διέγειρε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου (ίδιες που δραστηριοποιούνται σε άτομα που παρουσιάζουν εθισμό στα ναρκωτικά.). Ανάλογη διέγερση προκαλούν και η πίτσα, τα χάμπουργκερ με τυρί, το παγωτό, γλυκίσματα με βάση τη σοκολάτα και άλλα δημοφιλή εδέσματα.

Η σοκολάτα έχει θετική επίδραση στη μακροβιότητα. 

Τελευταία έχουν δημοσιευθεί ορισμένα συμπεράσματα μιας έρευνας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Σε αυτή συμμετέχουν 7.841 άνδρες που φοίτησαν και αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ, μεταξύ των ετών 1916 και 1950. Μεταξύ των ετών 1988 και 1993 απεβίωσαν 514. Από αυτούς το 7.5% ήταν μη καταναλωτές σοκολάτας και το 5,9% καταναλωτές. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως κάπνισμα, παχυσαρκία κλπ, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές σοκολάτας έζησαν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές, και αυτό το απέδωσαν στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σοκολάτα.. Η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται και νεότερα αποτελέσματα.
Ποια είναι η διατροφική σύσταση της σοκολάτας;
 
Συμπεράσματα

Μέσα στο πλαίσιο της σωστής και ισορροπημένης διατροφής που συνιστά η σύγχρονη διατροφική αγωγή, σύμφωνα με την οποία η μεγάλη ποικιλία τροφών μαζί με τη σωματική άσκηση είναι ο χρυσός κανόνας της καλής και υγιεινής ζωής, η σοκολάτα συμβάλλει με τις ιδιότητες που αναφέρθηκαν στη βελτίωση αυτής της ισορροπίας.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Image
Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη, ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής, πριν από 500 περίπου χρόνια. Μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ηπείρου μας δεν ήξεραν τίποτα για το συναπαρστικό αυτό φυσικό και απολαυστικό προϊόν, που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων.

Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Mάγια κάπου στο 600 μ.Χ.

Image

Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφερόταν συνήθως στους θεούς και στους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα.

Η σοκολάτα όμως δεν ήταν τότε γνωστή με την σημερινή στερεά μορφή της. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο - αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη - για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν <Choclatl>.

Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι είναι χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

 

 


 


ImageΠως έφτασε στην Ευρώπη;

Ο πρώτος Ευρωπαίος που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι ο Hernado Cortez, ο οποίος το Πάσχα το 1519 προσάραξε με το στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν.

Εκεί τον υποδέχθηκε ο βασιλιάς των Αζτέκων, Μοντεζούμα, που του πρόσφερε χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα καλάθι γεμάτο κόκκους κακάο.

Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία το 1528, ο Cortez, έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς του κακάο και τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία του ροφήματος.

Το νέο αυτό ρόφημα κατέκτησε αμέσως τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας και απέκτησε σύντομα πιστούς φίλους μεταξύ της Ισπανικής αριστοκρατίας. Στα επόμενα χρόνια το ρόφημα έγινε μόδα της εποχής, που απλώθηκε σιγά σιγά σε όλη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή παρασκεύασε το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου <Ο Μύλος του Καφέ>, που το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια <αλά ισπανικά> και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.

ImageΠως είναι το κακαόδεντρο;
Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία.

Είναι δέντρο ύψους 6-8 μέτρων με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 (τέσσερα) χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο, από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.

Η συγκομιδή των ώριμων καρπών γίνεται με τη βοήθεια μιας λεπίδας προσαρμοσμένης σε ένα μακρύ κοντάρι. Οι καρποί ανοίγονται στη μέση από όπου ξεπροβάλλουν οι κόκκοι του κακάο, τυλιγμένοι μέσα σε ένα άσπρο πολτό. Οι κόκκοι του κακάο αποχωρίζονται από το εξωτερικό περίβλημα του καρπού και τοποθετούνται σε μεγάλα καλάθια για να υποστούν τη ζύμωση που είναι απαραίτητη για να αποβληθεί ο πολτός και να ξεχωρίσουν οι κόκκοι. Τα καλάθια σκεπάζονται με πλατιά φύλλα μπανανιάς. Αναπτύσσεται έτσι θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου, ο πολτός λειώνει και παραμένουν καθαροί οι κόκκοι του κακάο.

Στη συνέχεια απλώνονται σε μεγάλες ψάθες πάνω στο έδαφος και εκτίθενται στον ήλιο, προκειμένου να ξεραθούν. Εκεί πέρνουν το καφέ χρώμα τους και αρχίζει να αναπτύσσεται το λεπτό άρωμα τους. Έτοιμοι πια συσκευάζονται σε σάκους και παίρνουν το δρόμο για εξαγωγή.

Οι ποικιλίες του κακάο είναι πολλές. Η κάθε μια έχει τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά, ο συνδυασμός όμως των διαφόρων ποικιλιών είναι απαραίτητος για τη δημιουργία της ιδιαίτερης γευστικής απόλαυσης κάθε είδους σοκολάτας.


ImageΠοια είναι η παραγωγική διαδικασία της σοκολάτας;

Η παραγωγή των προϊόντων της σοκαλατοποιίας είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που πραγματοποιείται με αυτόματα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας μέσα από τα παρακάτω στάδια επεξεργασίας:

1. Παραλαβή των κόκκων του κακάο, καθαρισμός από ξένα σώματα και αποθήκευση σε σιλό ανά ποικιλία.

2. Καβούρντισμα, ξεφλούδισμα και τεμαχισμός σε μικρά κομμάτια.

3. Ανάμειξη των μικρών κομματιών από διάφορες ποικιλίες και άλεση μέχρι να γίνει ρευστή μάζα που ονομάζεται κακαοπολτός.

4. Ανάμειξη του κακαοπολτού με τα υπόλοιπα υλικά όπως ζάχαρη, βούτυρο του κακάο.

5. Ραφινάρισμα μείγματος μέχρι να γίνει λεπτή σκόνη.

6. Μεταφορά της λεπτής σκόνης σε ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται <κόνσες> όπου η σκόνη γίνεται ρευστή μάζα και αναδεύεται για πολλές ώρες. Εκεί αναπτύσσεται το χαρακτηριστικό άρωμα και αποκτάει η σοκολάτα τη βελούδινη υφή της.

7. Μεταφορά του ρευστού μείγματος σε φόρμες, προσθήκη αμυγδάλων, φουντουκιών, γέμισης, κ.λ.π., εφόσον η σοκολάτα δεν είναι σκέτη.

8. Μεταφορά σε ψυγεία για στερεοποίηση.

9. Αφαίρεση από τις φόρμες και συσκευασία.

10. Αποθήκευση σε κλιματιζόμενους χώρους.

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω στάδια γίνεται λεπτομερής ποιοτικός έλεγχος από ειδικούς επιστήμονες. Οι πιο συνηθισμένες μορφές με τις οποίες διατίθεται στο εμπόριο η σοκολάτα είναι η σοκολάτα γάλακτος, η σοκολάτα αμυγδάλου, η σοκολάτα υγείας, οι γεμιστές σοκολάτες και πολλές άλλες σοκολάτες σε ποικιλία γεύσεων.


Image

Ποια είναι η διατροφική αξία της σοκολάτας;

Αν και στην εποχή των Αζτέκων  το κακάο, με τη μορφή του ροφήματος που παρασκευάζονταν τότε, ήταν το καλύτερο φάρμακο, στις μέρες μας η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά προϊόντα που προέρχονται από τη φύση.

Η σοκολάτα δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η σοκολάτα:

- Δίνει δύναμη.
- Χαρίζει ευεξία.
- Ενισχύει την πνευματική διαύγεια.
- Βοηθά τους αθλητές σε κάθε τους άσκηση.
- Βοηθά τους μαθητές κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.

Η σοκολάτα έχει ξεχωριστές διατροφικές ιδιότητες καθώς περιέχει υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, μεγάλες ποσότητες καλίου και μαγνησίου, αξιοσημείωτες ποσότητες ασβεστίου, νατρίου και χαλκού, μικρές ποσότητες βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, σιδήρου, αλκαλοειδή, πολυφαινόλες κ.α.
Πηγη.http://www.mednutrition.gr/content/view/1075/128/

WORLD BARISTA 2010

  • 1st – Michael Phillips (USA)
  • 2nd - Raul Rodas (Guatemala)
  • 3rd – Scottie Callaghan (Australia)
  • 4th – Colin Harmon (Ireland)
  • 5th – Soren Stiller Markussen (Denmark)
  • 6th – Stefanos Domatiotis (Greece)

  Ο φετινός παγκόσμιος πρωταθλητής Michael Phillips από τις Η.Π.Α. Η πόλη που φιλοξένησε τους διαγωνισμούς εφέτος ήταν το Λονδίνο.Το επόμενο ραντεβού της παγκόσμιας κοινότητας των barista είναι τον Ιούνιο του 2011 στη Κολομβία (W.B.C.)
6th – Stefanos Domatiotis (Greece) Ο Ελληνας BARISTA
Η απόδειξη οτι οι Ελληνες BARISTA είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο παγκοσμίως....

BARISTA QUIZ

Ενα τεστ ερωτήσεων σε αγγλική μορφή για να τσεκάρετε της γνώσεις σας.Απολαύστετο στην παρακάτω σελίδα....http://coffeeuniverse.com/quiz/barista
Πηγη.http://coffeeuniverse.com/quiz/barista

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΘΡΟ....BARISTA

Για τους λίγους

Καιρό τώρα σκεφτόμουνα να γράψω ένα άρθρο για τους λίγους, εκείνους που παλεύουν να κάνουν κάτι χωρίς να είναι ανάγκη να αποδείξουν τίποτα. Εκείνους που εγώ τους βλέπω σαν λίγους αλλά μπορεί να είναι και πολλοί.

Υπάρχουν οι barista που ασχολούνται με τον καφέ, ασχολούνται με την διάδοση της γνώσης, γράφουν σε blogs, διαβάζουν βιβλία (δεν υπάρχουν πολλά για τα θέματα μας), αναλύουν τα θέματα ψάχνοντας πρώτα για τον εαυτό τους και μετά για να το παίξουν γνώστες (γιατί στην τελική αυτοί είναι οι γνώστες του αντικειμένου), είναι μέσα στα πράγματα και καμιά φορά είναι αυτοί που τα εξελίσσουν, εργάζονται ολομερής και το βράδυ ασχολούνται με την γνώση (ή μπορεί και το αντίθετο) και θα τους βρεις παντού, σε όλες τις εκδηλώσεις, όλες τις εκθέσεις και όλα γενικά τα γεγονότα του κλάδου μας.

Αυτοί που κάνουν τα παραπάνω είναι λίγοι, όμως δεν μιλάω για αυτούς. Μιλάω για αυτούς που ανήκουν στους παραπάνω αλλά είναι οικογενειάρχες, μεγαλώνουν παιδιά, κρατάνε σπίτια, ανησυχούν για το μέλλον, είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, έχουν το μυαλό στο κεφάλι τους παρόλη την φασαρία τριγύρω, απαγορεύουν στον εαυτό τους να βαριούνται και περνούν την μέρα τους με τόση ένταση εξωτερικά αλλά και τόση ηρεμία εσωτερικά που οι πολλοί θα έλεγαν ότι δεν μπορούν να συμβαίνουν αυτά!
Πηγη.http://moosis.blogspot.com/search/label/barista

BARISTA

Ας αναλύσουμε την ετυμολογία της λέξης “barista” που πολλοί την χρησιμοποιούν χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει ή από πού προέρχεται.

Μετά το 1980 περίπου, καταργούνται οι μηχανές espresso με τον μοχλό και βγαίνουν στην αγορά οι μηχανές με ηλεκτρικό διακόπτη και αντλία, οι επονομαζόμενες ημιαυτόματες. Μέχρι τότε ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από το Bar και χειριζόταν την μηχανή του espresso, έβλεπε την παραγγελία και την χώριζε στα πόστα, λεγόταν “espresso puller”. Καταλαβαίνεται ότι ο τίτλος του είχε να κάνει με τον μοχλό της μηχανής που όταν αυτός καταργήθηκε μετονομάστηκε σε barista, από την Ιταλική λέξη για τον barman. Ο πληθυντικός είναι baristi και το θηλυκό bariste.

Από τεχνικής άποψης, ο barista είναι ο γνώστης του καφέ, αυτός που ξέρει να διαλέξει, να αποθηκεύσει, να αλέσει και να παρασκευάσει όλα τα είδη του καφέ και κυριότερα τον espresso. Είναι αυτός που εκτός του τέλειου φλιτζανιού καφέ, θα βάλει την προσωπική του σφραγίδα στο ρόφημα, θα κάνει σχέδια άσχετα αν ο πελάτης τα χαλάσει αμέσως βάζοντας ζάχαρη, θα βγάλει συνταγές για τον κατάλογο και γενικά θα είναι αυτός που εμπιστεύεται ο ιδιοκτήτης και οι πελάτες.

Φυσικά θα είναι και ο καλύτερα αμειβόμενος!
Πηγη.http://moosis.blogspot.com/search/label/barista

ESPRESSO

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ 
Τι είναι το espresso system 3M?
Η παρασκευή του espresso είναι μία τέχνη που για να μάθουμε τα μυστικά της πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Η μέθοδος παρασκευής του τέλειου καφέ espresso στην πραγματικότητα αποτελείται από πολύ συγκεκριμένα βήματα και ο ρόλος της μηχανής του καφέ στην όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Για σίγουρη επιτυχία, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός τριών στοιχείων:
1. Μείγμα καφέ espresso υψηλής ποιότητας (Miscela)
2. Τα κατάλληλα μηχανήματα (μηχανή espresso και μύλος άλεησης) σε συνδυασμό με την σωστή χρήση τους (Macchina)
3. Η γνώση, η ικανότητα και ο επαγγελματισμός του παρασκευαστή (Mano)
Τα τρία αυτά στοιχεία αποτελούν το espresso system 3M. Εάν λάβουμε υπόψη τον μύλο άλεσης του καφέ (Macinino) ανεξάρτητα από την μηχανή του καφέ, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για ένα espresso system 4M.
Αντίθετα με οτι πιστεύουν πολλοί, για την παρασκευή ενός καλού καφέ espresso δεν αρκεί η επιλογή ενός εκλεπτυσμένου μείγματος. Η εμπειρία και η ικανότητα του παρασκευαστή να ακολουθεί τη σωστή διαδικασία παρασκευής του ροφήματος καθώς και η χρήση των κατάλληλων μηχανών, συμβάλλουν αποφασιστικά στην δημιουργία ενός μικρού αριστουργήματος. Γι� αυτό και οι επαγγελματίες δίνουν μεγάλης σημασία στην μηχανή espresso και στον μύλο/δοσομετρητή. Η βαθιά γνώση αυτών των εργαλείων, η διατήρηση τους σε άριστη κατάσταση και η κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση τους, είναι ένας συνδυασμός ικανοτήτων που διαθέτουν οι πραγματικοί μαέστροι του καφέ.
Ποιοι είναι οι έλεγχοι πριν την παρασκευή ενός τέλειου espresso?
Οι έλεγχοι που χρειάζονται πριν την παρασκευή ενός τέλειου espresso είναι οι εξής:
Έλεγχος μύλου
1. Τέλεια κοπή καφέ
2. Δοσομέτρηση-δοσολογία
3. Φρεσκάδα κόκκων
Έλεγχος μηχανής
1. Επίπεδο νερού
2. Θερμοκρασία και πίεση στο boiler
3. Πίεση ογκομετρικής αντλίας
4. Φίλτρα, σίτες σταθερού group και φίλτρα κούπας
5. Σωστή διανομή νερού από το group
Ποιές είναι οι ενέργειες για τον καθαρισμό και την συντήρηση της μηχανής espresso?
Για να είναι αποτελεσματική η μηχανή παρασκευής espresso πρέπει να καθαρίζεται και να συντηρείται συστηματικά.
Καθημερινές ενέργειες
Φίλτρα, φίλτρα κούπας, σίτες, λάστιχα κούπας και η λεκάνη αποχέτευσης της μηχανής πρέπει να ελέγχονται καθημερινά. Για την καθαριότητα των σιτών, πρέπει να χρησιμοποιούμε το τυφλό φίλτρο και ένα ειδικό προϊόν με βάση τη σόδα. Τα λαστιχάκια θα πρέπει να καθαρίζονται με μία ειδική βούρτσα, ενώ τα φίλτρα και τα φίλτρα κούπας τα αφήνουμε στο νερό όλη νύχτα, χρησιμοποιώντας πάντα ένα ειδικό προϊόν.
Εβδομαδιαίες ενέργειες
Εάν χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά την μηχανή espresso, θα πρέπει να αναζωογονούμε τις ρητίνες του αφαλατωτή χρησιμοποιώντας αλάτι. Δεν συνιστάται να φτιάχνουμε καφέ ή να βάζουμε νερό στο boiler ενώ καθαρίζουμε την μηχανή.
Συχνότητα αναζωογόνησης σε σχέση με την καθημερινή κατανάλωση
2 φορές/μήνα 0,5/1kg καφέ την ημέρα
1 φορά/βδομάδα 2/3kg καφέ την ημέρα
2 φορές/βδομάδα Λιγότερα από 4kg την ημέρα

Ετήσιοι έλεγχοι
Κάθε χρόνο είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τα μηχανικά μέρη που φθείρονται με έναν γενικό έλεγχο και την επέμβαση εξειδικευμένου προσωπικού.
Ποιές είναι οι ιδανικές συνθήκες για την παρασκευή ενός τέλειου espresso?
Δόση 7gr-9gr
Χρόνος 23sec-25sec
Πάτημα/Ταμπονάρισμα 20kg
Όγκος 23ml-25ml
Θερμοκρασία νερού στο group 90C-93C
Πίεση αντλίας 9atm
Πηγη.http://cafetaf.gr/site.php?page=faq&lang=gr#8

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ

Ο ελληνικός καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δικής μας Ελληνικής πραγματικότητας. Από το σπίτι στο χωριό ως το μικρότερο γραφικό καφενεδάκι όπου συνήθως από νωρίς τα πρωινά η το απογευματάκι θα βρείτε γύρω από τα μικρά τραπεζάκια το μεγαλύτερο μέρος του αντρικού πληθυσμού, ως τη μικρότερη γειτονιά ή τη μικρή αυλή όπου συγκεντρώνονται οι γειτόνισσες και αρχίζουν την καθιερωμένη…. κοινωνική κριτική!!!
Από το καλωσόρισμα και το «φίλεμα» ως τις θλιβερές κοινωνικές συναθροίσεις ο ελληνικός καφές συνοδεύει τη μέρα μας από το πρωινό μας ξύπνημα…

Ο ελληνικός καφές είναι παραλλαγή του αραβικού ή τούρκικου καφέ που παρασκευάζεται με ψήσιμο, σε μπρίκι, αλεσμένων σε λεπτή σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ και ο οποίος πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής. Στον Αραβικό καφέ προστίθενται συνήθως καβουρδισμένοι σπόροι κάρδαμου. Ο τούρκικος όπως και ο αραβικός καφές, είναι πιο χοντροκομμένος από τον ελληνικό.

Ο ελληνικός καφές ονομαζόταν και τούρκικος στην Ελλάδα πράγμα που άλλαξε οριστικά μετά το πρόβλημα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, το 1974. Ο καφές αυτός συναντιέται ακόμα με τις ονομασίες «Αρμένικος καφές» (στην Αρμενία), «Αραβικός καφές», ή «Μεσανατολικός καφές». Στις χώρες των Βαλκανίων ονομάζεται συνήθως «τουρκικός» ενώ στην Κύπρο καλείται «κυπριακός».
Η διάδοση του στα Βαλκάνια πρέπει να είναι -σχεδόν σίγουρα- απόρροια της εμπορικής ακμής του λιμανιού της Υεμένης απ' όπου πρέπει να έφθασε και στον Ελλαδικό χώρο. Η παρουσία του πρέπει να θεωρείται μακρά, από πολύ παλιά στην περιοχή, αφού στις αφηγήσεις για την άλωση της Κωνσταντινούπολης διάφοροι χρονικογράφοι αναφέρουν ότι η «Πόλις» είχε περί τα 300 με 500 καφενεία.
Βασικό εργαλείο της παρασκευής του τούρκικου καφέ είναι το μπρίκι, μέσα στο οποίο πρέπει να βράσει (σχεδόν) το μίγμα του νερού (75ml), με τον καφέ και τη ζάχαρη που ανακατεύουμε στην αρχή με το κουταλάκι. Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το καϊμάκι, ένας πηχτός αφρός που δημιουργείται κατά το βρασμό του καφέ. Η παρασκευή του Ελληνικού καφέ θεωρείται επιτυχημένη, όταν το καϊμάκι διατηρείται κατά το σερβίρισμά του.
Πηγη.http://www.othrysnet.gr/news/fthiotiki-koyzina/rofimata/433-ellhnikos-kafes

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΙ ΚΑΦΕΔΕΣ

Η Ιστορία του χάρτινου φίλτρου

Έτος 1908 κάπου στη Δρέσδη της Γερμανίας όπου μία συνηθισμένη γυναίκα έφτιαχνε τον καφέ της, τότε που έπρεπε ο αλεσμένος καφές να βράζεται και να περνάει από φίλτρα φτιαγμένα από λινό ύφασμα.

Αλλά ο καφές δεν της άρεσε γιατί της άφηνε μία πικρίλα, κάτι όμως που την έκανε να ψάξει να βρεί τρόπο τέτοιο, ώστε να την εξαφανίσει...

Έκανε πολλές δοκιμές, αυτό το ανήσυχο πνεύμα, μέχρι που σκέφτηκε να δοκιμάσει στυπόχαρτο, το χαρτί που στέγνωναν το μελάνι γραφής και που ακόμα χρησιμοποιείται για να αφαιρούμε διάφορους λεκέδες από τα ρούχα.

Πήρε λοιπόν λίγο χαρτί από το σημειωματάριο του γιού της, το έκανε σαν χωνί και πέρασε τον καφέ από μέσα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που αμέσως σκέφτηκε ότι αν κατάφρνε να βγάλει την ιδέα της στο εμπόριο, κάτι θα κέρδιζε.
Στις 8 Ιουλίου κατωχύρωσε τη πατέντα της και άνοιξε μία μικρή επιχείρηση κατασκευής χάρτινων φίλτρων με το τίτλο Melitta Bentz company.

Η εταιρεία της έχει ακόμα μεγάλο ρόλο στη παγκόσμια αγορά των αναλώσιμων καφέ και μηχανών.

Θα περάσουν σχεδόν 50 χρόνια μέχρι να ανοίξει η δεύτερη εταιρεία του ίδιου κλάδου, η Bunn, που με τη σειρά της και αυτή θα καινοτομίσει και θα φτιάξει την πρώτη αυτόματη μηχανή φίλτρου το 1963, που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα.
Πηγη.http://www.thefoodproject.gr/page.aspx?itemID=SPG487

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΣΠΡΕΣΣΟ

Η δημιουργία του εσπρέσσο ξεκίνησε το 1822 στην Γαλλία με την εφεύρεση της πρώτης μηχανής ακατέργαστου Εσπρέσσο. Η μηχανή αυτή όμως τελειοποιήθηκε στην Ιταλία και η κατανάλωση εσπρέσσο έγινε κομμάτι της καθημερινής ζωής των Ιταλών. Εσπρέσσο στα Ιταλικά σημαίνει άμεσο, γρήγορο.
Στην πραγματικότητα ο όρος «εσπρέσσο», χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαδικασία με την οποία παρασκευάζεται ο συγκεκριμένος καφές και όχι το είδος του.
Πηγη.http://www.barretti.com/el/peri-kafe/istoria
frappe φραπέ
Σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο ή απλά την ζωηρά διανθισμένη περιγραφή της πραγματικότητας ο φραπέ ανακαλύθηκε τυχαία κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης του 1957. Ο κ. Δημήτρης Βακόνδιος, πωλητής στο περίπτερο καφέδων και προϊόντων επεξεργασμένου γάλακτος του εισαγωγέα Ανδρέα Δρίτσα, κατά την διάρκεια διαλλείματος και μη διαθέτοντας ζεστό νερό έβαλε στιγμιαίο καφέ Nescafe σε ένα σέικερ μαζί με κρύο νερό και ζάχαρη, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ. Όπως ο ίδιος δήλωσε μετά από χρόνια, δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου αναψυκτικού στην Ελλάδα.
Η ελληνική έκδοση της wikipedia αναφέρει τα εξής για τον φραπέ: “Ο καφές φραπέ είναι ένας ελληνικός καφές που παρασκευάζεται από στιγμιαίο μεν καφέ ειδικής επεξεργασίας αφυδάτωσης και πίνεται παγωμένος, με καλαμάκι. Διατίθεται στο εμπόριο σε ατομικά φακελάκια ή σε άλλη συσκευασία μεταλλική ή ακόμη και με πλαστικό σέικερ.” Η λέξη frappe προέρχεται από την Γαλλική γλώσσα και σημαίνει χτυπημένος ή ανακατεμένος, αλλά ως γνωστόν στην καθομιλούμενη συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε και τις λέξεις φραπεδιά ή φραπεδούμπα.
Άκρως αληθινό και ενδιαφέρον είναι το σχόλιο στο αγγλικό άρθρο της wikipedia για τον φραπέ που αναφέρει: “Frappe-loving Greeks are often very exacting as to the precise amounts of coffee and sugar they want in their coffee and can raise quite a fuss if the coffee served to them does not seem to comply to what they ordered.”
Η επιτυχία του φραπέ οδήγησε στην δημιουργία διάφορων παραλλαγών με την προσθήκη ποτού και παγωτού, ενώ αργότερα αποτέλεσε την αιτία και αφορμή για την ανακάλυψη του espresso freddo ή cappuccino freddo ή απλά φρεντοτσίνο στα ελληνικά.
Πηγη.http://www.pestaola.gr/frappe-coffee-history/

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ESPRESSO


Οι πρώτες απόπειρες κατασκευής μηχανής espresso είχαν γίνει είδη από τον 18º αιώνα. Το 1822 δημιουργήθηκε το πρώτο πρωτότυπο μηχανής espresso στη Γαλλία από τον Luis Bernard Babaut, τη πατέντα του οποίου αγόρασε ο Edouard Loysel που με τη σειρά του και αυτός έφτιαξε μία μηχανή το 1855. Μάλιστα την έβαλε και σε μία μεγάλη έκθεση του Παρισιού, η οποία εβγαζε χίλια φλυτζάνια espresso την ώρα αλλά ήταν τεράστια και έτσι δεν κατασκευάστηκαν πολλά κομμάτια.

Η πρώτη πραγματική μηχανή espresso ανήκει στην Ιταλία και στον μηχανικό Luigi Bezzera. Κατασκευάστηκε στο Μιλάνο το 1901 και ονομάστηκε Tipo Gigante, μάλιστα υπάρχει η φήμη πως o Bezzera την κατασκεύασε για να μειώσει το διάλειμα των υπαλλήλων του και να αυξήση τη παραγωγή του εργοστασίου του. Ήταν μία πραγματικά πολύ όμορφη μηχανή σε σχήμα κολώνας και ήταν η μούσα για πολύ καιρό των μετέπειτα κατασκευαστών μηχανών espresso. Ηταν η πρώτη που χρησιμοποιούσε μίξη ατμού με καυτό νερό σε μεγάλη πίεση. Η μέθοδος ήταν καινοτόμα για την εποχή αλλά ο καφές έβγαινε πικρός και με τη γεύση του καμένου.

Αυτός όμως που έμελε να φτιάξει τον πρώτο πραγματικά καφέ espresso με τη γεύση και τη ποιότητα που τον ξέρουμε σήμερα ήταν ο Desiderio Pavoni το 1905. Κατασκεύαζε μηχανές βασισμένος στην ιδέα του Bezzera που είχε αγοράσει το 1903. Ο Pavoni έφαγε το κεφάλι του να βρει γιατί ο καφές έβγαινε πικρός και καμένος στη γεύση, αλλά μετά οπό πολλούς πειραματισμούς κατέληξε στο συμπέρασμα που ισχύει μέχρι σήμερα, πως το καλύτερο αποτέλεσμα είναι στους 90,5ºC και στα 9 bar πίεσης νερού. Η Pavoni έτσι γίνετε η φίρμα που θα κυριαρχήσει εκείνη την εποχή.

Μεγάλο ρόλο στη διάδοση της κουλτούρας του καφέ espresso, θα παίξει η εταιρεία Victoria Arduino που ιδρύθηκε την ίδια χρονιά στην Ιταλία.

Η σημερινή μορφή των μηχανών espresso οφείλεται στον Achile Gaggia, ο οποίος το 1947 παρουσίασε στο κοινό τη Crema Coffee Machine. Η μηχανή αυτή μπορούσε να παράγει πίεση νερού πάνω από 8 bar και ήταν και σχετικά φτηνή έστι ώστε να την αγοράσουν πολλά καφέ της εποχής. Ήταν η πρώτη μηχανή που έφτιαχνε καϊμάκι όπως το ξέρουμε σήμερα και η πρτώτη με μοχλό. Η τελειοποίηση έγινε το 1948 με τη μηχανή Classica και με τη πατέντα του Cremonesi που βρήκε το τρόπο να περνάει ξεστό νερό (και όχι καυτό), μέσα από το στρώμα του καφέ με αποτέλεσμα μία ωραία γεύση και κρέμα στην επιφάνεια.
Πηγη.http://www.thefoodproject.gr/page.aspx?itemID=SPG574

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Το καβούρντισμα του καφέ είναι μια διαδικασία πυρόλυσης που αυξάνει σημαντικά τη χημική πολυπλοκότητά του. Το άρωμα του πράσινουκαφέπεριέχει περίπου 250 διαφορετικές πτητικές ουσίες, ενώ το άρωμα του καβουρντισμένου καφέ πάνω από 800.
Οταν υποβληθεί στη διαδικασία σταδιακής θέρμανσης μιας μηχανής καβουρντίσματος, το νερό που υπάρχει σε κάθε κύτταρο των κόκκων του καφέ μετατρέπεται σε ατμό, ο οποίος προωθεί μια πλειάδα σύνθετων χημικών αντιδράσεων μεταξύ των διάφορων σακχάρων, πρωτεϊνών, λιπιδίων και μεταλλικών ιχνοστοιχείων του καφέ. Σε θερμοκρασία 185 έως 240 βαθμών Κελσίου, τα σάκχαρα ενώνονται με τα αμινοξέα, τα πεπτίδια και τις πρωτεΐνες σύμφωνα με την πολύ καλά γνωστή διαδικασία της καραμελοποίησης, γνωστής και σαν αντίδραση Μέιλαρντ. Τα τελικά προϊόντα είναι καφετί χρώματος, γλυκόπικρες γλυκοσυλαμίνες και μελανοϊδίνες, που δίνουν στον καφέ τα βασικότερα στοιχεία της γεύσης του. Στον καβουρντισμένο καφέ υπάρχει και μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (μέχρι και 12 λίτρα ανά κιλό καφέ).
Ταυτόχρονα, εμφανίζονται πολλά διαφορετικά μόρια αρωματικών ενώσεων χαμηλού μοριακού βάρους. Αυτές οι πτητικές ουσίες δίνουν στον καφέ το χαρακτηριστικό του άρωμα. Η πίεση μέσα σε κάθε κύτταρο αυξάνεται μέχρι και στις 25 ατμόσφαιρες, καθώς ο ατμός και το διοξείδιο του άνθρακα είναι εγκλωβισμένα από το χοντρό και χαμηλού πορώδους κυτταρικό τοίχωμα, αλλά και από ένα στρώμα ελαίων. Μερικά κύτταρα τελικά σκάνε, προκαλώντας το χαρακτηριστικό ήχο τύπου ποπ - κορν του καφέ που καβουρντίζεται. Ο όγκος των κόκκων του καφέ μετά το καβούρντισμα είναι 50% και πλέον μεγαλύτερος απ' ό,τι πριν, ενώ το βάρος τους γύρω στο 80% του αρχικού.
Ανάλογα με τις θερμοκρασίες και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται, το καβούρντισμα μπορεί να διαρκέσει από 90 δευτερόλεπτα μέχρι και 40 λεπτά. Δώδεκα λεπτά είναι η τυπική διάρκεια. Η θερμοδυναμική των ενδοκυτταρικών αντιδράσεων διαφέρει ανάλογα με το χρόνο καβουρντίσματος και το ίδιο και το τελικό αποτέλεσμα. Ο σύντομος χρόνος καβουρντίσματος, που απαιτεί μεγάλη ποσότητα θερμικής ενέργειας, ελαχιστοποιεί την απώλεια βάρους, αλλά δίνει στον καφέ μια μεταλλική πικράδα που οφείλεται στις πολυφαινόλες που δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν κατάλληλα. Μεγάλοι χρόνοι καβουρντίσματος, που χρησιμοποιούνται κυρίως όταν οι κόκκοι καφέ δεν είναι πρώτης ποιότητας, έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των χρήσιμων αρωμάτων να διαφύγουν μαζί με τα άχρηστα. Και πάλι ο ψημένος καφές έχει μια πικρή γεύση.
Οσο ψηλότερη είναι η τελική θερμοκρασία καβουρντίσματος, τόσο λιγότερο επιθυμητό θα είναι το άρωμα και πιο έντονη η πικρίλα. Από την άλλη, οι χαμηλές θερμοκρασίες καβουρντίσματος αποτυγχάνουν να αναπτύξουν το πλήρες άρωμα, ακόμα και του καλής ποιότητας καφέ, ενώ εμφανίζεται και αυξημένη οξύτητα.
Πηγη.http://nio.pblogs.gr/176387.html

Η ΓΕΥΣΗ

ΓΕΥΣΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Ενώ δοκιμάζουμε τον καφέ πρέπει να προσπαθούμε να διακρίνουμε εάν η γεύση, η πυκνότητα, η οξύτητα και το άρωμα είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα. Παρακάτω τίθενται τα κριτήρια που οι περισσότεροι δοκιμαστές χρησιμοποιούν για να κρίνουν τον καφέ.
Οξύτητα
Η οξύτητα είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό στον καφέ. Είναι η αίσθηση της ξηρότητας που παράγει ο καφές κάτω από τις άκρες της γλώσσας και στο πίσω μέρος του ουρανίσκου. Ο ρόλος που παίζει η οξύτητα στον καφέ δεν διαφέρει από αυτήν στο κρασί. Παρέχει μία έντονη και δυνατή ποιότητα. Χωρίς την κατάλληλη οξύτητα, ο καφές θα τείνει να είναι άγευστος. Η οξύτητα δεν πρέπει να συγχέεται με το ξινό (sour), το οποίο είναι ένα δυσάρεστο, αρνητικό χαρακτηριστικό γεύσης.
Άρωμα
Το άρωμα είναι μια αίσθηση που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από την γεύση. Χωρίς την αίσθηση της οσμής, οι αισθήσεις της γεύσης μας θα ήταν μόνο: γλυκιά, αλμυρή και πικρή. Το άρωμα συνεισφέρει στις γεύσεις που διακρίνουμε στους ουρανίσκους μας. Λεπτές αποχρώσεις, όπως "λουλουδένια" ή "κρασάτα" χαρακτηριστικά, προέρχονται από το άρωμα του ψημένου καφέ.

Πυκνότητα
Πυκνότητα είναι η αίσθηση του καφέ στο στόμα μας, δηλαδή πόσο πλούσια, βαριά και πηκτή εκλαμβάνεται από τη γλώσσα μας. Ένα καλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε την έννοια της πυκνότητας, είναι η αίσθηση του πλήρους γάλακτος στο στόμα μας, σε σύγκριση με το νερό. Η αντίληψη για την πυκνότητα του καφέ σχετίζεται με τα έλαια και τα στερεά που απομονώνονται κατά την παρασκευή. Τις περισσότερες φορές, οι Ινδονησιακοί καφέδες έχουν μεγαλύτερη γεμάτη γεύση από τους αντίστοιχους της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής. Εάν δεν είστε σίγουροι για το επίπεδο της πυκνότητας συγκρίνοντας διάφορους καφέδες, βάλτε την ίδια ποσότητα γάλακτος στον καθένα. Οι καφέδες με τη πιο μεγάλη πυκνότητα, διατηρούν περισσότερο τη γεύση τους όταν αραιώνονται.

Γεύση
Γεύση είναι η συνολική αίσθηση του καφέ στο στόμα μας. Οξύτητα, άρωμα και γεμάτη γεύση, είναι συστατικά της Γεύσης. Είναι η ισορροπία και η ομογενοποιήση αυτών των αισθήσεων που δημιουργούν την συνολική αντίληψη της γεύσης.

Τα παρακάτω είναι τυπικά χαρακτηριστικά της γεύσης:
Γενικά χαρακτηριστικά:

· Πλούσια - αναφέρεται στη γεμάτη γεύση και πληρότητα
· Πολυπλοκότητα - η αντίληψη των πολλαπλών γεύσεων
· Ισορροπία - η ικανοποιητική παρουσία όλων των βασικών χαρακτηριστικών της γεύσης, όταν το ένα δεν καλύπτει το άλλο
Επιθυμητά Χαρακτηριστικά Γεύσης
Φωτεινό, Ξηρό, Έντονο ή Ζωηρό - (σύνηθες για τους καφέδες της Κεντρικής Αμερικής)
Καραμελώμενος - σαν καραμέλα ή σαν σιρόπι
Σοκολατί - η γεύση που μένει παρόμοια με άγλυκη σοκολάτα ή βανίλια
Απαλός - μια ανεπαίσθητη γεύση που εκλαμβάνεται στην άκρη της γλώσσας (σύνηθες για την πλυμένη Αράμπικα της Νέας Γουινέας)
Γήινη Γεύση - όταν έχει την αίσθηση του χώματος (σύνηθες για τον καφέ της Σουμάτρας)
Ευωδιαστός - ένα αρωματικό χαρακτηριστικό που διαφέρει από λουλουδένιο σε πικάντικο
Φρουτώδης - ένα αρωματικό χαρακτηριστικό που θυμίζει μούρα ή κίτρο
Μεστός - μια απαλή γεύση, χωρίς οξύτητα
Ξηρών καρπών - γεύση που μένει στο τέλος παρόμοια με αυτή των ξηρών καρπών
Πικάντικος - γεύση και άρωμα που θυμίζουν μπαχαρικά
Γλυκός - χωρίς τραχύτητα
Αγριότητα - με άγρια γεύση που δεν είναι γενικά επιθυμητή αλλά είναι χαρακτηριστικό του καφέ της Αιθιοπίας
Κρασάτος - γεύση που μένει στο τέλος που θυμίζει παλιό κρασί (σύνηθες για τον καφέ της Κένυας και της Υεμένης)

Μη Επιθυμητά Χαρακτηριστικά Γεύσης
Πικρός - εκλαμβάνεται στο πίσω μέρος της γλώσσας, συνήθως αποτέλεσμα υπερβολικού ψησίματος
Ήπιος - ουδέτερο στη γεύση
Καρβουνώδης -Με γεύση καμένου κάρβουνου
Μουντός - βλέπε |"Άνοστος"
Βρώμικος - Μούχλα που θυμίζει βρωμιά
Γεύση γης - βλέπε "Βρώμικος"
Άνοστος - Στερείται οξύτητα, άρωμα και δεν μένει καμία γεύση στο τέλος
Γεύση γρασιδιού - άρωμα και γεύση που θυμίζει φρεσκο-κομμένο γρασίδι
Τραχύς - μια καυστική, τραχεία γεύση
Λασπώδης - πηχτός και θαμπός
Με γεύση μούχλας - μια αποπνικτική και μπαγιάτικη μυρωδιά (όχι πάντα αρνητικό χαρακτηριστικό όταν πρόκειται για παλιό καφέ)
Με γεύση "Ρίο" - με αμυλώδης υφή παρόμοια με αυτή του νερού που βράζει με ζυμαρικά
Τραχύς - αίσθηση στη γλώσσα που θυμίζει αλάτι
Λαστιχώδης - άρωμα και γεύση που θυμίζει καμένο λάστιχο (συνήθως την συναντάμε στην Ρομπούστα ξηρής επεξεργασίας)
Μαλακός - βλέπε "Ήπιος"
Ξινός -γεύση τάρτας που θυμίζει άγουρο φρούτο
Λεπτός - δεν έχει οξύτητα, σύνηθες χαρακτηριστικό της ανεπαρκής ζύμωσης
Τερεβινθίνης - με γεύση τερεβινθίνης
Αραιωμένος - δεν έχει "σώμα" ή γεμάτη γεύση στο στόμα
Άγριος -με άγρια χαρακτηριστικά 

Πηγη.http://nino.gr/files/history/oroi.htm

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΦΕΙΝΗ

Food Today
Η καφεΐνη είναι μια φυσική ουσία  (ένα αλκαλοειδές) που βρίσκεται στα φύλλα, τους σπόρους και τους καρπούς περισσοτέρων των  63 ειδών φυτών παγκοσμίως. Τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη,  συμπεριλαμβανομένων του τσαγιού, του καφέ και μερικών μη αλκοολούχων ποτών, τα απολαμβάνουμε σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα  δημιουργήθηκαν ποτά με  υψηλότερα  επίπεδα καφεΐνης («ενεργειακά ποτά»).
Μία από τις πιο γνωστές επιδράσεις της καφεΐνης είναι η δυνατότητά της να ενεργεί ως διεγερτικό που καθυστερεί προσωρινά την κούραση, επίδραση που μπορεί να προκαλέσει αϋπνία στους ευαίσθητους ανθρώπους. Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί επίσης ότι ενεργεί ως ήπιο διουρητικό (προκαλεί απώλεια νερού από το σώμα). Παρά τις εκτενείς μελέτες για την ασφάλειά της, υπάρχουν ακόμα πολλές παρερμηνείες για αυτό το κοινό συστατικό τροφίμων. Το παρόν άρθρο περιγράφει την επιστήμη που ασχολείται με την καφεΐνη και την υγεία και επιδιώκει να ξεκαθαρίσει τη διαμάχη που υπάρχει γι’ αυτό το συστατικό.
ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη είναι εθιστική
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι άνθρωποι λένε συχνά ότι είναι «εθισμένοι» στην καφεΐνη με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που λένε ότι είναι «εθισμένοι» στις αγορές, τη δουλειά ή την τηλεόραση. Η καφεΐνη δεν είναι εθιστική, τόσο σύμφωνα με τους αποδεκτούς ορισμούς όσο και με τις περισσότερες αρχές. Όταν η τακτική κατανάλωση καφεΐνης σταματάει απότομα, μερικά άτομα μπορεί να νιώσουν πονοκέφαλο, κούραση ή υπνηλία. Αυτά τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως μόνο μία ημέρα ή λίγο παραπάνω, και μπορούν να αποφευχθούν εάν η κατανάλωση καφεΐνης μειωθεί βαθμιαία.
ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
ΑΛΗΘΕΙΑ: Μελέτες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και δεν προκαλεί ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Μια μικρή, προσωρινή άνοδος στην πίεση του αίματος έχει παρατηρηθεί με την κατανάλωση καφεΐνης σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη. Εντούτοις, αυτή η άνοδος είναι παρόμοια με αυτήν που προκαλείται από κανονικές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας. Ωστόσο, άνθρωποι με υψηλή πίεση αίματος θα ήταν καλύτερο να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για την πρόσληψη καφεΐνης.
ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη προκαλεί καρκίνο
ΑΛΗΘΕΙΑ: Σημαντικά επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η καφεΐνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Δύο μελέτες μεγάλου αριθμού ανθρώπων στη Νορβηγία και τη Χαβάη και μια ανασκόπηση 13 μελετών που περιλαμβάνουν περισσότερα από 20.000 άτομα δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού και της εμφάνισης καρκίνου.
ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη είναι παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση
ΑΛΗΘΕΙΑ: Μερικές μελέτες προτείνουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την απώλεια ασβεστίου μέσω των ούρων. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι αυτή η απώλεια είναι ελάχιστη και η πρόσληψη καφεΐνης σε κανονικά επίπεδα δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην ομοιόσταση του ασβεστίου ή στην οστική πυκνότητα. Πιο πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι η πρόσληψη καφεΐνης δεν είναι παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση, ιδιαίτερα σε γυναίκες που καταναλώνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου.
ΜΥΘΟΣ: Οι έγκυες ή εκείνες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει εξετάσει τις επιδράσεις των καφεϊνούχων ποτών σε παράγοντες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης είναι ασφαλής για μια έγκυο γυναίκα και το αγέννητο παιδί της. Τα αποτελέσματα από μελέτες για την πρόσληψη καφεΐνης και τον χρόνο που χρειάζεται για τη σύλληψη δεν έχουν δώσει ισχυρά στοιχεία ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σύλληψης. Δύο σημαντικές μελέτες στις ΗΠΑ δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της έκβασης της εγκυμοσύνης ή προβλημάτων σε αυτήν. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και αποβολής ή ανώμαλης ανάπτυξης του εμβρύου. Εντούτοις, παραμένουν ερωτήματα για τα αποτελέσματα υψηλών δόσεων καφεΐνης, και είναι σοφό οι έγκυες να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες (300mg ανά ημέρα ή 3-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ).
ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα παιδιά γενικά έχουν την ίδια ικανότητα με τους ενήλικες να επεξεργάζονται την καφεΐνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καφεϊνούχα τρόφιμα και τα ποτά όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες δεν έχουν κανένα ανιχνεύσιμο αποτέλεσμα στην υπερκινητικότητα ή την ελλειμματική προσοχή των παιδιών. Εντούτοις, στα ευαίσθητα παιδιά, υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να έχουν προσωρινές επιδράσεις, όπως αναστάτωση, ευερεθιστότητα ή άγχος.
ΜΥΘΟΣ: Δεν υπάρχει καμία θετική επίδραση της καφεΐνης
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένα αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό της καφεΐνης είναι ότι αυξάνει τα επίπεδα επαγρύπνησης και προσοχής. Ένα φλιτζάνι καφέ ή τσαγιού συστήνεται συχνά για την αντιμετώπιση της υπνηλίας, ειδικά για εκείνους που οδηγούν μεγάλες αποστάσεις ∙ πολλοί άνθρωποι πίνουν μια απογευματινή «κούπα» για να «πιάσουν» το ζενίθ του εργασιακού τους φόρτου. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη και τον λογικό συλλογισμό.
Πολλά καφεϊνούχα ποτά, ειδικότερα το τσάι και πρόσφατα ο καφές και η σοκολάτα, έχει βρεθεί ότι περιέχουν αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται να έχουν οφέλη για την υγεία, ειδικά στους τομείς της πρόληψης του καρκίνου και της καρδιακής υγείας.
Πρόσφατες εκθέσεις προτείνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων, λόγω της δυνατότητάς της να μειώνει τη συγκέντρωση των ισταμινών, των ουσιών που αναγκάζουν το σώμα να αποκρίνεται σε μια αλλεργιογόνο ουσία. Είναι αναγκαίο να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα προτού μπορέσουμε να συνάγουμε συμπεράσματα.
Είναι γνωστό από καιρό ότι η καφεΐνη βοηθά μερικούς ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα.
Επίλογος
Μετά από δεκαετίες έρευνας, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει τεκμηριώσει καμία σταθερή συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφεΐνης και οποιουδήποτε κινδύνου υγείας. Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει το τσάι, τον καφέ και τα καφεϊνούχα ποτά.
Πόση είναι η «μέτρια» πρόσληψη καφεΐνης
«Μέτρια» πρόσληψη καφεΐνης για έναν ενήλικο είναι περίπου 300 mg ημερησίως. Για να σας βοηθήσουμε να υπολογίσετε τι σημαίνει αυτό από άποψη μερίδας, παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα όπου φαίνεται πόσο περιέχουν μερικές από τις πιο κοινές πηγές καφεΐνης.
 Μέση ποσότητα ανά μερίδα
Στιγμιαίος καφές75mg ανά φλιτζάνι 190ml
Βραστός καφές85mg ανά φλιτζάνι 190ml
Βραστό τσάι50mg ανά 190 φλιτζάνι ml
Ενεργειακά ποτά
(με πρόσθετη καφεΐνη ή γκουαράν)
28-87mg ανά ποτήρι 250ml
Ποτά τύπου Cola (διαίτης ή κανονικά)8-53 mg ανά ποτήρι 250 ml
Μερικά μη αλκοολούχα ποτά24mg ανά ποτήρι 250ml
Σοκολάτα5.5-35.5 mg ανά κομμάτι 50g

Πηγη.http://www.eufic.org/article/el/nutrition/understanding-food/artid/caffeine/

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΦΕΙΝΗ


Η χημική δομή της καφεΐνης.
Η καφεΐνη είναι ένα πικρό, λευκό κρυσταλλικό αλκαλοειδές της ξανθίνης το οποίο είναι ένα ψυχοενεργό διεγερτικό ναρκωτικό. Η καφεΐνη ανακαλύφθηκε από το Γερμανό χημικό Φρίντριχ Φέρντιναντ Ρούνγκε το 1819. Αυτός επινόησε τον όρο kaffein, μιας χημικής ένωσης του καφέ, η οποία έγινε στην ελληνική γλώσσα έγινε καφεΐνη.[1]
Η καφεΐνη βρίσκεται σε ποικίλες ποσότητες στους κόκκους, στα φύλλα, και στους καρπούς ορισμένων φυτών, όπου δρα ως φυσικό φυτοφάρμακο που παραλύει και σκοτώνει ορισμένα έντομα[εκκρεμεί παραπομπή] που τρέφονται από τα φυτά. Καταναλώνεται συνηθέστερα από τον άνθρωπο σε εγχύσεις που προέρχονται από τους κόκκους του φυτού καφές (Coffea Arabica) και τα φύλλα του τσαγιού (Camellia sinensis), καθώς και από διάφορα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν προϊόντα που προέρχονται από το φιστίκι κόλα. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν το Yerba maté, μούρα guarana, και το Ilex vomitoria.
Στον άνθρωπο η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), έχοντας ως αποτέλεσμα την προσωρινή αποτροπή της υπνηλίας και την αποκατάσταση της εγρήγορσης. Ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι, ορισμένα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά είναι πολύ δημοφιλή. Η καφεΐνη είναι η πιο ευρείας καταναλώσεως ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο, αλλά, σε αντίθεση με πολλές άλλες ψυχοδραστικές ουσίες, η χρήση της είναι νόμιμη και μη ρυθμιζόμενη σε σχεδόν όλες τις χώρες. Στη Βόρεια Αμερική το 90% των ενηλίκων καταναλώνει καφεΐνη ημερησίως.[2] Ο οργανισμός Food and Drug Administration των ΗΠΑ καταλογίζει την καφεΐνη ως «πολλαπλών σκοπών γενικά αναγνωριζόμενη ως ασφαλής ουσία τροφίμων».[3]
Η καφεΐνη έχει διουρητικές ιδιότητες, τουλάχιστον όταν χορηγείται σε επαρκείς δόσεις και σε άτομα που δεν έχουν ανοχή σε αυτήν.[4] Οι τακτικοί χρήστες, ωστόσο, αναπτύσσουν μια ισχυρή ανοχή προς αυτό το φαινόμενο,και μελέτες γενικά έχουν αποτύχει να υποστηρίξουν την κοινή αντίληψη ότι η τακτική κατανάλωση των ποτών που περιέχουν καφεΐνη συμβάλλει σημαντικά στην αφυδάτωση.[5][6][7
Πηγη.http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%90%CE%BD%CE%B7

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Υγρή - Πλυμένη Μέθοδος

Διαχωρισμός, φιλτράρισμα του καφέ στο νερόΗ υγρή μέθοδος επεξεργασίας είναι η πιο συχνή και διαδεδομένη μέθοδος, ιδίως στους γκουρμέ καφέδες. Μετά τη συλλογή του καφέ, οι καρποί ξεχωρίζονται ποιοτικά με το βύθισμα τους στο νερό. Οι ελλατωματικοί  ή άγουροι καρποί επιπλέουν ενώ οι καλοί ώριμοι καρποί βυθίζονται στο πάτο. Ένα μηχάνημα έπειτα πιέζει τον καφέ σε ένα φίλτρο μέσα στο νερό, για να απομακρυνθεί η φλούδα του καρπού και μέρος του πολτού.  Ένα σημαντικό μέρος του πολτού παραμένει προσκολλημένο στο κόκκο του καφέ μετά από την μηχανική αυτή επεξεργασία.Επεξεργασία καφέ aquapulp
Αν χρησιμοποιηθεί η μέθοσος της ζύμωσης το υπόλοιπο μέρος του πολτού που μένει κολλημένο στο κόκκο, απομακρύνεται με τη μικροβιακή ζύμωση του. Η ζύμωση αυτή της κυτταρίνης του πολτού διαρκεί κάμποσες μέρες. Μετά τη ζύμωση ο καφές πλένεται με άφθονο νερό. Η ζύμωση μπορεί να γίνει είτε στα υγρά που βγάζει ο ίδιος ο καρπός του καφέ (ξηρή ζύμωση), είτε με την προσθήκη νερού.
Στην μηχανικά υποβοηθούμενη υγρή μέθοδο επεξεργασίας, δεν χρησιμοποιείται ζύμωση αλλά ένα μηχάνημα απομακρύνει με ξύσιμο τον πολτό του καφέ, που παραμένει προσκολλημένο.
Μετά την απομάκρυνση του πολτού ο κόκκος του καφέ, περιβάλλεται από δυο στρώματα. Την επιδερμίδα (silver skin) και το ενδοκάρπιο (parchment). Οι πράσινοι κόκκοι θα πρέπει να ξηρανθούν μέχρι η περιεκτικότητα τους στο νερό να πέσει στο 10%, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να χαλάσουν. Οι πράσινοι κόκκοι του καφέ ξηραίνονται στον Ήλιο ή με ειδικά μηχανήματα. Στις πιο πολλές περιπτώσεις αφήνονται να ξηρανθούν στον Ήλιο μέχρι να αποκτήσουν περιεκτικότητα σε νερό 12-13% και μετά ξηραίνονται σε μηχανήματα μέχρι υγρασία 10%. Η αποκλιστικά μηχανική ξήρανση χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος ή η ατμοσφαιρική υγρασία είναι υψηλότερη από το επιθυμητό.Ξήρανση του καφέ στον Ήλιο στη Κόστα ΡίκαΌταν ξηραίνεται ο καφές στον Ήλιο, θα πρέπει να απλώνεται σε λωρίδες, και να ανδεύεται κάθε 6 ώρες, για να ξηρανθεί ομοιόμορφα, και να μην αναπτυχθούν μικρόβια (μούχλα). Μετά την ξήρανση το ενδοκάρπιο απομακρύνεται και μένει μόνο ο κόκκος του καφέ (με την επιδερμίδα του).

Ξήρανση του καφέ στον Ήλιο στη Κόστα Ρίκα

Ξηρή Μέθοδος

Η ξηρή μέθοδος επεξεργασίας του καφέ είναι επίσης γνωστή ως φυσική μέθοδος. Αποτελεί το πρώτο ιστορικά τρόπο επεξεργασίας του καφέ. Μετά την συλλογή των καρπών του καφέ, ολόκληρος ο καρπός αφήνεται να ξηρανθεί στον Ήλιο. Η διαδικασία αυτή απαιτεί δέκα με δεκατέσσερις μέρες. Οι καρποί θα πρέπει να ανακατεύονται συχνά για να μη μουχλιάσουν, και για να ξηρανθούν ομοιόμορφα. Όταν πια οι καρποί ξηρανθούν ο φλοιός, ο πολτός, και το ενδοκάρπιο απομακρύνονται.
Η ξηρή μέθοδος δεν χρησιμοποιείται πολύ τα τελευταία χρόνια. Συνήθως συναντάμε τη μέθοδο αυτή σε περιοχές με έλλειψη νερού ή έλλειψη υποδομής και μηχανημάτων. Γνωστοί καφέδες επεξεργασμένοι με αυτήν τη μέθοδο προέρχονται από το Χαράρ της Αιθιοπίας, και κάποιες περιοχες στη Βραζιλία και την Υεμένη.

Ημίξηρη Μικτή Μέθοδος

Η μικτή μέθοδος είναι μια υβριδική μέθοδος που χρησιμοποιείται ελάχιστα. Τη συναντάμε σε φάρμες στη Βραζιλία, στη Σουμάτρα και στο Σουλαγουέσι. Ο καρπός του καφέ περνά μέσα από ένα φίλτρο (πλέγμα) για να απομακρυνθεί το εξωτερικό στρώμα και μέρος του πολτού, και έπειτα ξηραίνεται στον ήλιο (ο κόκκος του καφέ με κολλημένο μέρος του πολτού).

Επιπρόσθετη επεξεργασία

Ταξινόμηση και Κατηγοριοποίηση

Αφού ο καφές ξηρανθεί καθαρίζεται είτε με το χερί είτε με μηχανήματα για να απομακρυνθούν τα υπολλείμματα επεξεργασίας και οι ελλατωματικοί κόκκοι. Έπειτα περνάνε επό ειδικά φίλτρα (πχ 17-18) και ταξινομούνται κατά μέγεθος κόκκου, πχ ΑΒ, ΑΑ.

Γυάλισμα

Μερικκοί καφέδες περνάνε από επεξεργασία γυαλίσματος, στην οποία αφαιρείται η επιδερμίδα του κόκκου. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν πιο όμορφη εμφάνιση και εξαφανίζεται το υποπροϊόν του καβουρδίσματος, οι φλούδες γνωστές ως chaff. Για πολλούς το γυάλισμα επιφέρει αισθητή υποβάθμιση της πιότητας του καφέ, γιατί το γυάλισμα προκαλεί το ζέσταμα των κόκκων και φυσικοχημικές αλλοιώσεις.
πράσινος άψητος καφές συσκευασμένος σε σακιά

Συσκευασία σε σακιά και αποθήκευση

Ο πράσινος καφές μπορεί να παραμείνει φρέσκος για ένα μακρόχρονο χρονικό διάστημα, αν συσκευασθεί και αποθηκευθεί σωστά. Τοποθετείται σε σακιά τα οποία αφήνουν το καφέ να αναπνέει ελεύθερα και αποθηκεύεται σε καθαρό μέρος μακρία από το φως του ήλιου και την υγρασία.

Γήρανση - Παλαίωση του Καφέ

Όλος ο καφές, όταν πρωτοήρθε στην Ευρώπη, ερχόταν από το λιμάνι της Μόκα, που βρίσκεται στην Υεμένη. Ο καφές έκανε ένα μεγάλο ταξίδι στη θάλασσα, γύρω από την Αφρική, μέχρι να φτάσει στην Ευρώπη. Στο ταξίδι αυτό ο καφές εκτίθονταν στο θαλασσινό αέρα για μήνες! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάζει και η γεύση του καφέ ανάλογα. Αργότερα η καλλιέργεια του καφέ επεκτάθηκε στην Ινδία και στην Ινδονησία, αλλά το μακρινό ταξίδι μέχρι την Ευρώπη συνέχιζε. Όταν ανοίχτηκε η Διώρυγα του Σουέζ η διάρκεια αυτού του θαλασσινού ταξιδιού ελαχιστοποιήκε με αποτέλεσμα να μην αλλάζει και η γεύση του καφέ. Οι Ευρωπαίοι όμως είχαν συνηθίσει αυτήν την ιδιότυπη γεύση του καφέ που επηρρεάζονταν απο το θαλασσινό ταξίδι, και δεν του άρεσε ο πιο φρέσκος αναλλοίωτος καφές. Στην προσπάθεια τους να ικανοποιήσουν τη ζήτηση άρχισαν να παλαιώνουν τεχνητά το καφέ σε ανοιχτές αποθήκες, εκτεθιμένες στο θαλασσινό αέρα, για έξι ή περισσότερους μήνες.  Μετά την παλαίωση αυτή ο καφές ταξίδευε στον τελικό του προορισμό στην Ευρώπη. Διάσημος καφές αυτού του τύπου είναι ο India Monsooned Arabica. (περισσότερες πληροφορίες για αυτόν τον καφέ θα βρείτε κάνοντας κλικ αριστερά στο μενού στις περιοχές καλλιέργειας του καφέ)

Decaffeination

Decaffeination είναι η μέθοδος απομάκρυνσης της καφείνης από τους πράσινους κόκκους του καφέ πριν το καβούρδισμα. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος στιες ΗΠΑ είναι με πεπιεσμένο ζεστό διοξείδιο του άνθρακα(CO2). Οι πράσινοι κόκκοι του καφέ μουσκεύονται και έρχονται σε επαφή με μεγάλες ποσότητες ζεστού πεπιεσμένου διοξειδίου του άνθρακα (28 MPa) σε θερμοκρασίες μεταξύ 90 και 100 °C. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται το 97 % της καφεϊνης. Έπειτα το CO2 περνά από ένα φίλτρο (συνήθως ενεργού άνθρακα) και ξαναδεσμεύεται η καφεϊνη.
Ένας άλλος συχνά χρησιμοποιούμενος τρόπς είναι με τη χρήση διαλύτη. Ο διαλύτης είναι είτε τα έλαια του καβουρδισμένου καφέ είτε ethyl acetate. Ο διαλύτης προστίθεται σε μουσκευμένους κόκκους του καφέ και δεσμεύει τη περισσότερη καφείνη από τους κόκκους. Αφού απομακρυνθούν οι κόκκοι από το διαλύτη η εναπομείνουσα ποσότητα του διαλύτη απομακρύνεται με τη χρήση ατμού. Η καφείνη φιλτράρεται από το διαλύτη και ο διαλύτης ξαναζρησιμοποιείται. Η απομάκρυνση της καφείνης με τη μέθοδο του Ελβετικού νερού επίσης είναι διαδεδομένη. Ο ντεκαφεϊνέ καφές έχει περίπου 0,1% καφείνη στη ξηρή μάζα.
Η επξεργασία του καφέ επηρρεάζει και τη γεύση του καφέ ανάλογα. Μάθετε περισσότερα στα άρθρα του FreshCoffeeShop.
Οι μέθοδοι επεξεργασίας του καφέ όπως είδαμε ποικίλουν. Η κάθε μέθοδος επεξεργασίας επηρρεάζει διαφορετικά τη γεύση του καφέ. Μπορείτε ναβρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά στα άρθρα του FreshCoffeeShop. Μπορείτε επίσης να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη γεύση των καφέδων του κόσμου, και οδηγίες για το καβούρδισμα τους στο σπίτι (homeroasting).
Πηγη.http://www.freshcoffeeshop.com/Coffee/el/coffee-basics/processing-methods